2024. április 29. - Péter

Hajnalban a legaktívabbak az autófeltörők

A műholdas útvonaljelző GPS-készülék a sláger a leginkább hajnalban "dolgozó" német autótolvajok körében. Minden ötödik eladott berendezés a használtautók piacán talál új gazdára, az eredeti ár töredékéért.
2008. október 14. kedd 10:33 - Hírextra
Rézkábel, útjelző-tábla, pénzkiadó automata. Se szeri, se száma azoknak az eszközöknek, felszerelési tárgyaknak, amelyeket közterületről lopnak el a tolvajok, s persze lába kél a szabadföldön növő terményeknek is. Sőt, a tolvajok olyan korszerű eszközöket is lopnak már, mint a GPS navigációs berendezés.

Két éve még nagy felháborodást keltett, hogy a fővárosban a Margit híd közepén, este egy autósbaleset sérültjeit ellátó mentők gépkocsijából kiszerelték a műholdas tájékoztató berendezést. Ma már naponta történik ilyen okból feljelentés. S a mentőautókat a tolvajok továbbra is favorizálják. Annak ellenére, hogy azokban a gyors célhoz jutást segítő GPS olyan életfontosságú tartozék, mint akár a lélegeztető készülék.

A fejlettebb GPS készülék monitorján nemcsak a vevőberendezés pillanatnyi földrajzi helyzetének koordinátái olvashatók le folyamatosan, hanem a térkép is látható, a legkorszerűbbek pedig szóval is folyamatosan közlik azt az útvonalat, amelyen a kocsi a GPS keresőjébe bekopogott célhoz eljuthat. Akár ilyen utasításokat megfogadva: "a következő lámpánál balra!" A Navi N Go iGO8 típusú, 43 európai ország úthálózatára kiterjesztett, az utcaneveket angolul bemondó készülék például a nyáron nyerte el a legolvasottabb magyarországi autóslap díját.

Persze, hogy az értékes, aránylag könnyen kiszerelhető és eladható készülék nálunk is a betöréses tolvajok kedvenc zsákmánya lett. Hovatovább a kiszerelésüket gátló berendezés olykor több kerül, mint maga a berendezés.

A közlekedés korszerű technikai segítőinek alkalmazásában nálunk előbbre tartó Németországban a bűnüldöző szerveknek már bő tapasztalataik vannak a GPS-lopásokról. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) statisztikai osztályának adatai szerint 2004-ben még csak 10 és fél ezret, de 2007-ben már több mint 54 ezret loptak el, azaz minden ötödiket eltulajdonították.

A tolvajok előszeretettel dolgoznak a hajnali órákban. A menőbbek egy zárkiemelővel tépik ki az ajtózárat és a drága luxuskocsikból a CD-lejátszójával együtt beépített, riasztóval ellátott, 2700 euróba kerülő Navi-t két perc alatt kiemelik.

A kezdők pedig egyszerűen beütnek egy oldalablakot, mert mire a riasztásra reagál valaki, a nem beépített zsákmánnyal már messze járnak. Kedvenc tetthelyeik a reptéri, a pályaudvari, a színházi, a temetői parkolók is, habár a készülékek háromnegyedét a lakókörzetekben parkoló kocsikból emelik ki. Az egyszerűbb, Eboy típusú beépített német Navi-kat 500, a kiemelhetőket 80 euróért árusítják aztán - bontott alkatrészként - a feketepiacon.

A német tapasztalatok tanulságait idehaza is mindinkább érdemes lesz megszívlelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását