2024. április 29. - Péter

A Science a legbefolyásosabb vállalat

Damien Hirst brit kortárs képzőművész vállalata, a Science került idén a világ művészeti életét meghatározó száz legbefolyásosabb személy és vállalkozás rangsorának élére.
2008. október 14. kedd 20:17 - Hírextra
Kik döntik el, hogy kiből lesz híres művész, és vajon mi az a műalkotás, amit feltétlenül látnunk kell? Az elmúlt hét esztendőben az ArtReview brit művészeti folyóirat egy nemzetközi szakértői bizottság segítségével évente összeállította százas listáját, hogy valamelyest átláthatóbbá tegye a művészeti életben kirajzolódó erővonalakat.

A listára nem feltétlenül a pénzügyi sikereken keresztül vezet az út, a szakértők a kreativitást, a hatást és a fogadtatást egyaránt figyelembe vették, amikor a művészek, gyűjtők, műkereskedők, aukciósházak és kurátorok százas elitjét összeválogatták.

A 43 éves brit képzőművész, illetve vállalata nem először került a ranglista csúcsára, Hirst három éve művészként vívta ki magának az első helyet.Az idei sikert az elemzők annak a példátlan húzásnak tudják be, amellyel szeptemberben kétnapos árverés keretében kétszáz friss alkotásán adott túl. Ezzel kilépett a megszokott galériás, ügynökös értékesítési rendből, s mint nyilatkozta, megspórolta a műkereskedők 50 százalékos részesedését is. Kockázatos lépés volt, amire még egyetlen jelentős művész sem szánta rá magát korábban, de a milliárdos magánvagyonú Hirst ezúttal is óriási sikert aratott: 111 millió fontot (36 milliárd forint) kapott munkáiért a Sotheby's londoni aukcióján.

"Ebben az évben, ami új kortárs aukciós rekordokkal indult és globális pénzügyi válsággal zárult, Hirst mindenen túlszárnyalt és mindent elhomályosított" - értékelte az ArtReview.A szerdán megjelenő százas lista első tíz helyezettje közé először került be nő: Kathy Halbreich azzal tört be a férfidominanciájú kortárs művészeti elitbe, hogy ő lett a New York-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója.

A lista harmadik helye azonban még korántsem jelzi a nők előretörését a világ művészeti életében: a rangsorban szereplő mintegy 30 művész közül mindössze három tartozik a gyengébb nembe.

A második helyet Larry Gagosian amerikai gyűjtő és galériás szerezte meg, a negyedik Nicholas Serota, a brit Tate gyűjtemény igazgatója, az ötödik pedig Iwan Wirth svájci galériás lett.
Francois Pinault francia milliárdos, a Christie's tulajdonosa a tavalyi elsőről a nyolcadik helyre esett vissza, amit az ArtReview szerkesztője azzal magyarázott, hogy "az utóbbi 12 hónapban Pinault egy kicsit csöndesebb volt", és a döntnökök a "művészeti életre gyakorolt hatást" is szigorúan beszámították.

A művészetek régi mecénásaiként számon tartott UBS és a Deutsche Bank 2008-ban kiestek a rostán, holott tavaly még a 62. és 63. sorszám jutott nekik.A 63. helyet idén a Banksy művésznéven elhíresült brit graffitiművész szerezte meg. Előtte ebben a műfajban még senkinek sem sikerült feljutnia a százak krémjébe.

Hirst egyébként arra is jó példa, hogyan képezi le a modern művészet a mindennapi életet. Akárcsak a bevásárlóközpontokat, a művészeti életet is a szuperbrandek uralják: Európát Hirst, Amerikát Jeff Koons (aki idén a 11.), Japánt pedig Takashi Murakami (a 28. helyezett) - fogalmazott kedden a brit The Daily Telegraph online kiadása.

A listáról egyébként az is kiolvasható, hogy - akárcsak az egész luxusvonalon - erőteljes az orosz előretörés. Roman Abramovics és barátnője, Dása Zsukova, aki a közelmúltban nyitott kortárs galériát Moszkvában, az 54. helyre kapaszkodott fel a ranglétrán. Az ukrán Viktor Pincsuk acélmágnás, aki hazája velencei pavilonját szponzorálta a tavalyi Biennálén, a 67. helyet szerezte meg magának - írta a hírportál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását