2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Országos gombavizsgáló versenyt rendeznek

Országos vetélkedőn mérik össze tudásukat a legjobb gombavizsgálók kedden, a 9. alkalommal a Budapesti Nagyvásárcsarnokban megrendezésre kerülő Országos Gombavizsgáló Versenyen, amelyre 32-en neveztek be.
2008. október 13. hétfő 14:40 - Hírextra
A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) által rendezett megméretésen 60 vadon termő gombafaj közül kell rövid időn belül meghatározni a nevüket és azt, hogy az ehetők vagy a mérgezők közé sorolandók-e. A versenyzők profi gombavizsgálók, akik Budapest és több más város piacain válogatják ki a hozzájuk forduló gyűjtők frissen szedett zsákmányából, hogy melyik való a fazékba, illetve melyiket tilos fogyasztani, mert életveszélyes. A vetélkedő a gyors felismerőképesség ébren tartását is szolgálja, a hivatásos vizsgálóknak szükségük van az állandó tréningre - mondta Csapó Pál, a rendezvény szervezője hétfőn az MTI-nek.

Annál is inkább, mert idén a kedvező időjárás eredményeként különösen jó a gombatermés, az erdőket, réteket egyre több kiránduló látogatja, hogy megszedje kosarát ezzel az értékes, fehérjében gazdag - és ingyenes - táplálékkal. A szedők a biztonság érdekében fordulnak a hivatásos szakértőkhöz, saját tévedéseik korrigálására.

Azt is jó tudni - hívta fel a figyelmet a szakember, hogy az erdők sűrűjében legalább kétezer gombafaj tenyészik, s ezek a misztikus élőlények fontos pozíciót töltenek be a természet egyensúlyának megőrzésében, például felgyorsítják a lehullott levelek rothadását, hogy mielőbb ismét termőtalajjá váljanak. A tudósok gyakran még arról is vitát rendeznek, hogy a gomba a növények vagy az állatok kategóriájába sorolandó-e.

A vadon termő gombák óriási természeti kincset jelentenek, számítások szerint évente legalább hatezer szarvasmarha húsának megfelelő mennyiség keletkezik a természetben, s ennek csupán egy töredékét gyűjtik be.

A verseny első öt helyezettjét a CSAPI díjban részesíti, s a vetélkedőn felhasznált gombákat a nagyközönség is megtekintheti - közölte Csapó Pál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását