2024. május 14. - Bonifác

Magyarok találkozója Cfáton

Nagyszabású találkozónak ad helyet október 16-án a cfáti magyar múzeum az immár hagyományos Herzl-nap keretében. A Galilea legmagasabban fekvő izraeli városában megrendezendő színes, egésznapos program célja az országban élő magyarok kapcsolatainak erősít
2008. október 13. hétfő 08:21 - Hírextra
Állásbörze, magyaros ételek és Magyarországról érkező művészek előadása várja csütörtökön a zsidó misztika, a kabbala fővárosaként számon tartott Cfáton azt a mintegy tízezer embert, akik Magyarországról vándoroltak ki Izraelbe.

A Pesten született Herzl Tivadar cionista író, politikus emlékére szervezett napon Csákányi Eszter színművész szórakoztatja a résztvevőket, akiket Szentgyörgyi Zoltán nagykövet is köszönt majd. A magyar zenét Deutsch Olivér zongorista és Ádám Eszter énekesnő közvetíti a közönségnek, de felnőtteknek szóló bábelőadás is lesz.

A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumában a gyerekeket játszóház várja magyar mesékkel és zenével, a felnőttek pedig városok szerint ültetve ismerkedhetnek egymással annak érdekében, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot tarthassanak egymással vagy adott esetben segíthessenek egymásnak, illetve az új bevándorlóknak.

A mintegy tízezerfősre becsült magyar bevándorlók találkozóját az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet támogatja.Az 1860-ban született és a zsidó állam megálmodójaként számon tartott Herzl Tivadarra évek óta a négy szent város egyikeként ismert Cfáton emlékeznek. A 800 méter magasan fekvő városban 1986-ban alapított múzeumban a magyarajkú zsidóság múltja és kultúrája elevenedik meg több ezer dokumentum - könyv, fénykép, kézzel írt napló, hangfelvétel, dísz- és kegytárgy - segítségével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 19. 15:47
Szerintem a 10 000,a Muzeumba évente látogatók száma.De CFÁT egy ékszerdoboz,oda egyéblént is érdemes ellátogatni,ha már Izraelben jár az ember.
gzeevi
2008. október 14. 08:15
Kiigazítás: a tízezres szám már az eredeti hrforrásban is téves. Ha ezren jelennének meg ott, az is rekord lenne, - tehát nem arról van szó, hogy tízezer vendéget vár a múzeum. Viszont az a néhány száz, aki jelen lesz, az nem tíz-, hanem százezres magyarajkú bevándorló bázisra támaszkodik, (mert nem a trianoni határok, hanem az anyanyelv a kritérium) - akik jó része erdélyi, más nagy része anyaországi, kisebb részük meg a Felvidék, a Vajdaság, stb. szülötte. De egyik kontingens sem tízezres: az erdélyiek és az anyaországiak többen, a többiek kevesebben vannak, - de különben sem ez a szempont. Hát akkor miért pont tízezer? - Valamilyen tévedésből...
Kellemes ünnepeket minden résztvevőnek: GZ



Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását