2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kiállítás a diszkóbalesetekről, a túlélők visszaemlékezéseivel

Diszkóbalesetek túlélőinek visszaemlékezései alapján ismerkedhetnek meg a látogatók egy kiállításon azzal, milyen események vezettek egy-egy közlekedési tragédiához; a Tiszta Fejjel a diszkóbalesetek ellen című tárlat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanu
2008. október 13. hétfő 11:35 - Hírextra
A kiállításon látható tablók szerint nehéz pontos statisztikát készíteni a diszkóbalesetekről, a becslések szerint azonban évente mintegy kétszáz ilyen eset történik Magyarországon.
A rendőrség azokat a péntek és szombat éjszaka bekövetkező baleseteket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeknek főként tízen- és huszonévesek az áldozatai.

A jellemzően sok súlyos sérülttel járó és gyakran halálesettel végződő baleseteknél a sofőr alkohol vagy kábítószer fogyasztását követően ült a volánhoz. A fiatalok útvonala egy-egy szórakozóhelyhez köthető, s a balesetek kialakulásában közrejátszik a túlzottan nagy sebesség is. A komolyabb sérülések oka emellett sokszor az is, hogy a sofőr és az utasok nem használják a biztonsági övet.

Tavaly a személyi sérüléssel járó balesetek 13,2 százalékában szerepet játszott az ittas vezetés. Lukács János dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány a megnyitón elmondta, hogy noha már hosszú hónapok óta az ittas vezetéssel kapcsolatban érvényben van a zéró tolerancia, a rendőröknek országosan naponta negyven, Csongrád megyében pedig három sofőr jogosítványát kell elvenniük, mert a szonda alkohol fogyasztását mutatja ki náluk.

A kiállítás megnyitóján a megyei rendőr-főkapitányság, az SZTE Hallgatói Önkormányzat és a szegedi Rotaract Club vezetői, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök aláírták a Chartát a Józan közlekedésért, amely szerint valamennyi rendelkezésre álló eszközzel küzdenek a tűrhetetlenné váló ittas vezetés ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását