2024. április 19. - Emma

Jörg Haider halálával újraegyesülhet a két radikális párt

Viták várhatóak a Szövetség Ausztria Jövőjéért nevű szervezetben az alapító, Jörg Haider hétvégi halálos autóbalesete után. A BZÖ vagy elenyészik, vagy pedig beolvad a szintén jobboldali populista Szabadságpártba - véli Nógrádi György külpolitikai szakért
2008. október 13. hétfő 19:36 - Hírextra
Jörg Haider Ausztria egyik legellentmondásosabb politikusa volt - jelentette ki az InfoRádiónak Nógrádi György külpolitikai szakértő. A politikus péntekről szombatra virradó éjjel, hajnali kettő körül szenvedett balesetet szolgálati kocsijával, a Volkswagen legdrágább modelljének számító Phaetonnal. Haider 142-vel hajtott ott, ahol csupán 70 kilométeres óránkénti sebességgel lehetett volna haladni.

Nógrádi György kifejtette: az autó műszakilag tökéletes állapotban volt. Hogy alkoholt fogyasztott volna az azt vezető politikus, azt nem lehet bizonyítani. Valami miatt viszont elkapta a kormányt, és az árokban kötött ki. Olyan szerencsétlenül fordult kocsijával, hogy a karja leszakadt, a gerince is megsérült és a mentőben meghalt.

A tragédiát a nagy sebesség okozta, ráadásul Haider fáradt volt, nem volt vele sofőr. A tartományfőnök kilencvenéves édesanyja születésnapi ünnepségére sietett volna.

Haider 1993-ban már elszenvedett egy súlyos autóbalesetet. Akkor gépkocsijával egy telefonpóznának csapódott, de az esetet szerencsésen túlélte, csupán könnyebb fejsérülést szenvedett.

Mint Nógrádi György kifejtette, Jörg Haider fütyült a jogszabályokra, és ez nem csak autóvezetési stílusát, hanem egész életét jellemezte.

Az elemző rámutatott: Haider populista volt, elsősorban a közép- és szegényrétegek kedvelték. Halála azt jelenti: az általa alapított párt, a BZÖ vissza fog szorulni Karintiában, így előbb-utóbb sor kerülhet a két radikális jobboldali párt újraegyesülésére, hiszen a két tömörülést megosztó egyetlen fő tényező magának Jörg Haidernek a személye volt.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását