2024. április 19. - Emma

100 éve született a konvergenciaelmélet atyja

Száz éve, 1908. október 15-én született John Kenneth Galbraith amerikai közgazdász, diplomata, író, a konvergenciaelmélet atyja.A kanadai Iona Stationban skót bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot.
2008. október 13. hétfő 09:38 - Hírextra
A kanadai Iona Stationban skót bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot. A torontói egyetemen tanult közgazdaságtant, majd a kaliforniai Berkeley Egyetem ösztöndíjasaként doktorált 1934-ben. Ezután a Massachuttes állambeli Cambridge-i, majd a Princetoni Egyetemen tanított. 1941-ben Roosevelt elnök az amerikai Árhivatal vezetőjévé nevezte ki, de inflációellenes és versenykorlátozásra irányuló politikája miatt az üzleti érdekcsoportok kieszközölték az elnöknél leváltását. 1949-től a Harvard Egyetem professzora volt.

Neve 1958-ban a Kiérdemesült társadalom (The Affluent Society) című művével vált ismertté. Ebben azt mutatta ki, hogy az Egyesült Államok gazdaggá vált ugyan a fogyasztói termékek terén, de szegény maradt a szociális intézmények tekintetében.

A fogyasztói társadalom kritikusa, az ipari társadalom elméletének képviselője szerint a gazdaság fő vonásait a gazdálkodás technikai tényezői szabják meg, a termelési viszonyok eltérése másodlagos jelentőségű. Ezen alapul a szocialista és a kapitalista társadalmi-gazdasági rendszerek közeledéséről vallott felfogása, a konvergenciaelmélet is.

A neves közgazdászprofesszor 1960-ban John F. Kennedy tanácsadója volt, majd annak elnökké választása után indiai nagykövet lett. 1963-ban tért vissza a Harvardra. Ezt követően írta meg a The New Industrial State (Az új ipari állam) című munkáját, élesen bírálva a növekvő vállalkozói befolyást és az óriáskonszernektől függő államot. 1975-ben nyugdíjaztatta magát, majd világszerte szívesen fogadott és foglalkoztatott előadó lett. További ismert művei:

Az árellenőrzés elmélete, Az amerikai kapitalizmus, A tömegszegénység természete, Győzelem, A modern diplomácia regénye, Közgazdaságtan és társadalmi cél, Egy kortárs emlékei (önéletrajz).Kilencvenhét éves korában, 2006. április 29-én halt meg az egyesült államokbeli Cambridge-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását