2024. május 3. - Tímea, Irma

Tizenegyig lehet ugatni

A moszkvai kutyák hivatalos engedélyt kaptak, hogy az eddiginél két órával tovább, egészen este 23 óráig ugathassanak, ami jó, de a macskák még jobban jártak, ugyanis továbbra is éjjel-nappal nyávoghatnak.
2008. október 12. vasárnap 18:50 - Hírextra
Az új szabályozást a moszkvai városi önkormányzat fogadta el a héten A macskák és kutyák tartásának ideiglenes szabályai című eddig érvényes rendelet módosításaként.

A (főleg az ebek számára) fontos és fajsúlyos kérdés e humánus megoldását nem a városi hivatalnokok javasolták, hanem kénytelenek voltak módosítani a jogszabályt. Életbe lépett ugyanis Moszkva város új Adminisztratív Kódexe, amelynek értelmében a csendrendelet este 23.00 és reggel 7.00 között érvényes, s ehhez kellett a tanács minden osztályának alkalmazni saját rendeleteit.

Ezért aztán a kutyák abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy legalábbis e tekintetben az emberekkel azonos jogokat élveznek. Arról azonban nem szól a rendelet, hogyan lehet befogni az ebek száját este 11 óra után, a meggyőzés ugyanis vélhetően nem túl hatásos.

Ha ezek után akad még eb, amelyik 23 óra után is ugatni mer, annak gazdáját a szomszédok beperelhetik, ha bizonyítani tudják, hogy a kutyaugatás meghaladja a megengedett zajszintet. Ehhez szakvéleményt kell készíttetni - ami úgy 5000 rubelbe, vagyis mintegy 35 ezer forintnyiba kerül. Ez persze csak az elmélet, mert ilyen ügy emberemlékezet óta nem akadt. De ha netán előfordulna, a fegyelmezetlen eb gazdájára 500 és 40 ezer rubel (3500 - 280 ezer forint) közötti bírságot róhatnak ki.

Az új szabályozás szerint egyébként a kutyákat pórázon kell tartani és szájkosarat kell rájuk adni a játszótereken, piacokon, strandokon, továbbá az iskolák és kórházak területén - e szabály megsértéséért 3500-10 000 forintnyi büntetés szabható ki, továbbá tilos kutyákat harcra tenyészteni 14-21 ezer forintos bírság terhe mellett.

Más kérdés, hogy ki fogja mindezen szabályok betartását nyomon követni, hiszen nemrég arra kötelezték a gazdikat, hogy takarítsák el kedvenceik után a kutyagumit, de a rendelet megjelente után minden maradt a régiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását