2024. május 19. - Ivó, Milán

Átdolgozták az eredeti kongresszusi határozati javaslatot

A szocialisták átdolgozták az eredetileg a soron kívüli kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot: a dokumentumból kikerült a miniszterelnök 2020-ig tartó megegyezést, politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást javasló elképzelése, ehelyett a
2008. október 11. szombat 15:18 - Hírextra
Az átdolgozott határozati javaslat rögzíti, hogy Magyarország pénzügyi rendszere stabil, a globális pénzügyi vihar közvetett hatásai alól azonban nem tudja az ország kivonni magát. Annak érdekében, hogy a válság magyarországi hatásait csökkentsük, határozott és kemény fellépésre van szükség - áll a tervezetben.

Az állásfoglalás hangsúlyozza: a stabilitás és a biztonság fenntartása ma a legfontosabb nemzeti érdek, ezért a kongresszus támogatja a kormány és a nemzeti bank az elmúlt napokban tett közös erőfeszítését, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök által kezdeményezett 12 pontos tervet.
Az MTI információi szerint a határozati javaslat azt is rögzíti, hogy a pénzügyi válság csillapodásáig el kell halasztani az adócsökkentést.

A dokumentum széleskörű nemzeti összefogás kialakítását kezdeményezi, és felhívással fordul valamennyi párthoz, hogy most csak egy dologra figyeljenek: "szolgálják a hazát, a magyar gazdaságot, a munkások, az alkalmazottak és a vállalatok érdekeit" - értesült az MTI szocialista politikusoktól.

Az eredeti, több mint 10 oldalas, nem nyilvános javaslat szerint - amelyről csütörtökön számolt be az MTI - a párt legfelsőbb döntéshozó fóruma megerősítette volna a miniszterelnök Megegyezés című programjának az alappilléreit, ugyanakkor ebből kiindulva egy 2020-ig tartó program irányait is rögzítette volna. Az utóbbi a következő kongresszus témái közé került, de a Megegyezés program megerősítése továbbra is a határozati javaslat része, ahogyan az SZDSZ és a Fidesz magatartásának értékelése is.

A szocialisták a koalíció felbomlásától függetlenül is úgy gondolják, hogy a baloldal és a liberálisok együttműködése stratégiai jelentőségű volt az elmúlt másfél évtizedben, ennek fenntartása az ország és mindkét párt érdeke. Ezért az MSZP ennek az együttműködésnek a lehetőségét keresi "a helyi és országos közéletben, a civil társadalomban éppúgy, mint a törvényhozásban - tartalmazza a javaslat.

A dokumentum rögzíti azt is, hogy "Magyarországon emésztő politikai háborúskodás zajlik": a Fidesz vezetése szerint a szocialisták nem legitimek sem történelmi, sem erkölcsi értelemben, nincs alapjuk a kormányzásra, nem a haza polgárai, hazaárulók és nemzetvesztők. Az ellenzéki párt vezetése miatt politikai vita és küzdelem helyett háború van; a Fidesz vezetői szerint "a politikai rivális pedig gátlástalan eszközökkel is megsemmisíthető és megsemmisítendő ellenfél". Az erőszak politikája az MSZP-től távol áll, és nehezen találja ennek ellenszerét - áll a tervezetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását