2024. május 18. - Erik, Alexandra

Pécsi EKF botrány: pert nyert a kirúgott főigazgató

A Baranya Megyei Bíróság 9 millió forint kártérítést ítélt meg Mészáros Andrásnak, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program volt főigazgatójának pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős végzésében.
2010. május 7. péntek 17:31 - HírExtra
A pénzt és kamatait tizenöt napon belül az önkormányzati érdekeltségű Pécs2010 Menedzsment Központnak kell megfizetnie, miután a bíróság úgy találta, hogy a főigazgatót szabálytalanul, alapos ok nélkül mentették fel tisztségéből.

Mészáros Andrást 2008. október 9-én menesztette a pécsi közgyűlés. A lépés indokaként a bizalomvesztést, a beruházások késlekedését, a szponzorációs bevételek elmaradását és azt hozták fel, hogy Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból".

A bíróság szerint a programról megjelent negatív hírek mennyisége nem volt "elviselhetetlen mértékű". Mészáros András személyes kapcsolatai nem hátráltatták a projektek előkészületeit, s a szponzorációs összegek elmaradásában sem volt szerepe. Akkor még ugyanis a programterv nem állt össze, így ahhoz szponzorokat sem igen lehetett szerezni.

Mészáros András szerződése 2010. december 31-ig szólt, ennek alapján eredetileg 40,5 millió forint kártérítésre tartott volna igényt, ebből a bíróság 9 millió forintot tartott jogosnak. A volt főigazgató 2009. május 22-én ugyanis új munkahelyet talált, ahol a korábbival megegyező fizetése van, így ettől kezdve kár nem érte.

A volt főigazgató a tárgyalást követően újságíróknak azt mondta: elégedett a döntéssel, melyben nem is a pénz, sokkal inkább becsületének helyreállítása volt a fontos. A pénz egy részét Pécs kulturális életének támogatására kívánja fordítani. Megjegyezte: felmentésének valódi okait az MSZP-n belül kell keresni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását