2024. április 28. - Valéria

Társulnánk Tajvannal

Tajvan egyik megyéjével, Taojüannal keres kapcsolatot Veszprém megye; az együttműködésről már szándéknyilatkozatot is aláírtak - tájékoztatta Lasztovicza Jenő (Fidesz), a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő az MTI-t.
2008. október 10. péntek 08:02 - Hírextra
A közgyűlési elnök közölte: a magyar parlamentben a képviselők különböző baráti társaságokat hoztak létre egyes országokkal kapcsolatosan, így létezik már a tajvani baráti társaság is - sőt talán a legnépesebb, 33 tagja van -, ennek szervezésében utazott nemrég többpárti delegációval Tajvanra. A magyar országgyűlési képviselők csoportját a tajvani köztársasági elnök is fogadta, s a külügyminiszter búcsúztatta őket.

Mint elmondta, találkozott Taojüan megye elnökével, s egyetértettek abban, hogy hivatalos kapcsolatot létesítsen a két megye, különösen a gazdaság, a kultúra és a sport területén. A tajvaniak szeretnének jelentős tőkét hozni Magyarországra, érdeklődtek az itteni befektetési lehetőségek iránt - tette hozzá.

Lasztovicza Jenő kitért arra, hogy legutóbbi közgyűlésük döntött a kapcsolat hivatalos felvételéről, már meg is hívták novemberre Veszprémbe Taojüan megye elnökét és egy általa vezetendő delegációt.

Tájékoztatása szerint a veszprémi Pannon Egyetem is kapcsolatra lépett egy tajvani egyetemmel; jelenleg már hét magyar - köztük négy veszprémi - egyetemista tanul Kajnan városában. A nemrég Tajvanba kiment veszprémiek utazási költségét a megye fizette - jegyezte meg a közgyűlési elnök.

Kiemelte, hogy a diákok a képzés ideje alatt végig - négy-öt évig - ott tanulnak majd, ott kapnak diplomát és elsajátítják a kínai nyelvet is. Elmondta azt is, hogy a veszprémi egyetem elsősorban a mérnökképzésben szeretne együttműködést kialakítani, mindenekelőtt a környezettudomány és a műszaki-informatikai képzés területén, de a közös kutatásoktól sem zárkóznának el.

Lasztovicza Jenő utalt arra, hogy Taojüan úgymond központi megye Tajvanon - mint Magyarországon Pest megye -, a lakosok száma eléri az 1,8 milliót (Veszprém megyében 380 ezren élnek), s gazdasági, kereskedelmi központnak számít, ott van Tajvan legnagyobb reptere és kikötője is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását