2024. április 25. - Márk

Gazdasági szex öli a tőzsdéket

Imbolygó hajó sok-sok bepánikolt tengeribeteggel a fedélzeten. Nagyjából így lehetne a legjobban jellemezni a honi tőzsdepánikot. Egyesek ugyanis már krachot emlegetnek, mások teljes összeomlást. A Hírextra utánajárt a nagy tengerjáró titkainak, megnéztük
2008. október 10. péntek 16:41 - Gedei Szilárd
Az biztosan látszik, hogy huncut emberek keringenek Budapest körül, és le-le csapnak – írtuk nemrég Krecz Tibor véleményére támaszkodva a magyar tőzsdén uralkodó bizarr állapotokról. Egyes papírok furcsa mozgása azonban máig nem állt le, sok a kérdés az OTP és a MOL változásaival kapcsolatban is. Egyesek szerint semmi más oka nincs a magyar káosznak, mint a nemzetközi szinten is egyre ijesztőbb méreteket öltő gazdasági válság. Mások viszont amondóak, piszkos tőzsdei spekulációk állhatnak a háttérben.

Kicsit komolyabb, mint a Monopoly

Felfüggesztett MOL
A Budapesti Értéktőzsdén pénteken a nyitást követően felfüggesztették a Mol-papírok kereskedését, mert azok 10 százalékot meghaladó mértékben veszítettek árukból. A Mol 1.600 forinttal, 12,79 százalékkal 10.905 forintra csökkent a kereskedés kezdetén. (MTI)
A kérdés csak az, hogy ki, vagy kik is állnak a ferde ügyletek mögött. Csányi Sándor, aki mindettől függetlenül kulcsfigura a történetben kedden először eladta az összes MOL papírját, majd a hét végén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert ő is arra gyanakszik, hogy valamiféle zsiványság történt szeretett részvényeivel. Hogy ki a zsivány, még nem tudjuk, s azt sem, kikkel szövetkezett. Az is érdekes kérdés, hogy egyáltalán ezek fényében van-e bármiféle realitása a nagy magyar tőzsdeválságnak, vagy csak néhány magas pozícióban lévő bennfentes vezető játszadozik a komplett magyar üzleti élettel, mint más a Monopolyval.

S mi a helyzet, ha az arany középutat választották akciójuknak a tőzsdei cápákat is felzabáló, ügyesen manőverező csalók, akiknek – bármilyen hihetetlen még jól is jött a nemzetközi hitelválságból össznépi pénzügyi problémahalmazzá váló válság? Hiszen a tőzsdét manipulálni akkor lehet a legjobban, ha annak amúgy is megvan a maga baja, és akkor nem lesz feltűnő a kétes beavatkozás. Mindezekre és a háttérre is kíváncsiak voltunk, és mindenekelőtt meg is akartuk érteni a kialakult helyzetet, ezért segítségül hívtuk Hegedűs Miklós közgazdászt. Nos, közgazdász szemmel egy kicsit érthetőbben tudta elmondani azt, amit a tőzsdei elemzők napok óta próbálnak a számok nyelvén – de sokak számára egy idegen nyelven.

A manipuláció nem zárható ki

A tőzsde nagy részben a bizalom és a jövőre vonatkozó várakozásoknak a milyenségétől függ – kezdte a Hírextrának elemzését Hegedűs Miklós. A történések után teljesen jogos az a fajta felerősödött bizalmatlanság, hogy a tőzsdén szereplő cégek árfolyamai valóságos értéket képviselnek-e, vagy sem. A többség úgy ítéli meg, hogy a bankoknak a földuzzasztott vagyonállománya mesterséges, akkor ezek az árfolyamok is mesterségesek. A szereplők jelentős része próbálja a korábbi magas árakat mondjuk az eladásokon keresztül biztosítani. Ez pedig egy egymást erősítő folyamat. Ha az látszik valamelyik papírnál, hogy sokan kezdik eladni, akkor létrejön egy folyamat, ami olyan, mint a hólabda, egymást erősítő folyamatai lesznek – mondta Hegedűs. Persze ekkor jön egyfajta érzelmi megítélés, hogy mi is a valós értéke az adott cégnek, is hogy várható-e olyan fordulat a közeljövőben, ami változtathat az árfolyam alakulásán.

A probléma Hegedűs szerint ott kezdődik, hogy nincs olyan, hogy valós értéke az adott cégnek. Mindössze külső vélekedés, és a jövő megítélése segíthet az átlagos esetben, például az, hogy az OTP a regionális pénzpiacon hogyan fog szerepelni. Legalábbis normális esetben.

Valami alakul
Dél óta stabilizálódni látszanak a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX értéke 13.600 pont körüli szinten stagnál, ami még mindig 9 százaléknál nagyobb veszteség a csütörtöki záráshoz képest.
Az index délelőtt 10 órakor érte el mélypontját, akkor 13.060 pontig süllyedt az értéke, ami 13 százalékkal, csaknem kétezer ponttal volt alacsonyabb az előzőn napi zárónál. Délelőtt a részvények több mint felének szünetelt a kereskedése néhány percre, mert árfolyamesésük meghaladta a megengedett 10 százalékot. Kora délutánra kissé följebb kúsztak az árfolyamok, így a BUX is némileg magasabb szintre került. (MTI)
Kezd azonban az egész magyar tőzsdei történet főszerepben az OTP papírokkal olyan irányba fordulni, hogy szinte biztosra vehető: valamilyen szintű manipuláció biztosan történt.

A manipuláció sajnos soha nem zárható ki a tőzsdéből – osztotta meg gondolatait velünk a közgazdász. – A tőzsde a spekuláció melegháza. Bizonyos tőkével bírók természetesen mesterségesen is beavatkozhatnak, ilyenkor olyan helyzetet teremtenek, amivel már megérheti nekik nagy pénzeket mozgatni. Ez ellen azonban nincs semmilyen törvény, mert nem lehet megítélni, hogy valaki tudatlanságból, vagy szándékosan vesz vagy ad papírokat - vázolta a tőzsdei élet nehézségeit Hegedűs. – A spekuláció kizárása a tőzsdéből olyan, mint a szex kiiktatása a házasságból – az egésznek semmi értelme - e szemléletes Hegedűs-példán át nagyjából már érthetjük is a tőzsde működését.

Drámai újrarendeződés

Szóval lehet, hogy óriási pénzügyi erők mozgatják a börzét, s az, is hogy valaki piszkosul meggazdagodna a magyar tőzsde mostani érdekes helyzetéből, ha nem lenne már így is piszkosul gazdag. Hegedűs szerint mindent egybevetve nincs szó összeomlásról és krachról. Sokkal inkább egy erős leszállóágon van a tőzsde, és elsősorban érzelmi megítéléssel lehet az árakat lentebb vinni. Ahogyan a jegenyefák sem nőnek az égig, úgy a tőzsdei árfolyamok sem szoktak egy bizonyos ponton túl csökkenni. Bámulatos gyorsasággal fordulhatnak meg a dolgok, abban hiszek, hogy egy drámai újrarendeződés indulhat be – s ezt nem csak Hegedűs Miklós állítja.

Hanem sokan remélik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 10. 19:59
Ezt a csodálkozást! Olyan jó gazdasági szakembereink vannak,akik azon csodálkoznak,hogy a tőzsde a spekulánsokból áll? Nem pedig azért,hogy odaadják a pénzüket,hogy költsék arra,amire akarják!Látszik,hogy eltüntek a zsidó szakemberek a pénzügyi vezetésből és helyettük jól fizetett pártkatonák hoznak döntéseket.Hát most jól pofára estek!Egyék meg,amit főztek...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását