2024. április 29. - Péter

Bumm a fejbe, ez az ami felver!- A horvát maffiagyilkosságról

Újabb maffiabotrány verte fel az életet Horvátországban, ám ezúttal örökre megváltoztatva az ottani életet. A háborús bűnökkel vádolt tábornok sztárügyvédjének lányát kegyetlenül fejbe lőtték. Ennek hatására miniszterek hagyták ott posztjukat és törvények
2008. október 10. péntek 12:01 - Pásztor Balázs
A gyilkosság

Huszonhat éves Ivana Hodak gyanútlanul lépett ki hétfőn délelőtt Zágrábi lakásából, ahol egy idegen férfi (a szemtanúk egy 30-35 körüli férfit láttak kirohanni a házból) és két golyó várta. Egyik a homlokon, a másik nyakon találta, azonnal életét vesztette. Felesleges szavak valószínűleg nem hangzottak el, hisz a lány – a maffia számára - csak egy tárgy volt, amelynek összetörése megfelelő nyomást helyez „tulajdonosára”. Lakása alig volt száz méterre a rendőrségtől. A nyomozás már az eset után negyedórával elkezdődött, több mint százötven tanút kihallgattak, de eddig nem vezetett eredményre.

Ivana ügyvédbojtár volt apja, a helyi körökben sztárügyvédként is emlegetett Zvonimir Hodak irodájánál, aki most a nemrég elfogott Vladimir Zagorec tábornokot képviseli, akit a fegyverembargó megsértésével és többmilliós sikkasztással is vádolnak. (Édesanyja pedig Ljerka Mintas Hodak korábbi horvát miniszterelnök-helyettes). Az amúgy is nagy port kevert ügyhöz – amelynek elkezdése egyik feltétele volt Horvátország sikeres EU csatlakozásnak - Ivana is hozzájárult, ugyanis viszonya volt a tábornok „ősellenségének” fiát védő ügyvéddel (az ügy fajsúlya hasonló volt a mostanihoz). Nem tudni, hogy eme halállal végződő jogi szappanoperának mi a pontos kiindulópontja, de következményei már az egész országban érezhetőek.

Háttér sztori

A gyilkosság feleleveníti Horvátország sötét arculatát, vagyis a Jugoszláviából való kiszakadás és a háborúk után kialakult, politikával átszőtt erős szervezett bűnözést - vagyis a maffiát. Pár hónapja egy újságírót vertek össze baseball ütőkkel (ki a szervezett bűnözés szálait akarta felgöngyölíteni), majd két üzletembert is bántalmaztak- az elkövetők szálai mind a maffiához vezetnek. Tehát a mostani eset nem előzmények nélküli, de mindenképp a legdurvább.

A mostani szálak Vladimir Zagorechez, és ezen keresztül a „múlt bűneihez” vezethetőek vissza. Zagorec volt a védelmi miniszter helyettes a 91-95-ös háború idején, és rá bízták a fegyverek beszerzését, ami az ENSZ embargó miatt nem volt éppen egy könnyű feladat. Így a titkos csatornákon lebonyolított üzletekre nem kis pénzek álltak rendelkezésére, amiből – a vád szerint – le is nyúlt egy keveset, 3,8 millió eurónyi gyémánt formájában. (Zagorec jelenleg a balkáni országok egyik leggazdagabb embere, 26 millió eurós vagyonával, aminek nagy részét 2000 után harácsolta össze, Bécsben). Zagorecet szeptember 27-én fogták el Ausztriában a helyi speciális alakulat tagjai, és rögtön bíróság elé is cipelték – immáron Horvátországba.

A tárgyalás viszont korántsem volt zökkenőmentes: először is Zagorec szinte könyörgött a Bécsieknek, hogy ne adják ki Horvátországnak, mert félti az életét, majd a tárgyaláson ügyvédje különleges védelmet kért számára, mert szerinte a börtönben nem lenne biztonságban. Pletykák szerint befolyásos al- és felvilági elemek kívánják elhallgattatni, nehogy kikotyogjon valami olyasmit a fegyverüzlettel kapcsolatban, ami nem esne jól a mostani „elitnek”. Ebben az értelmezésben az ügyvédje lányának kivégzése figyelmeztetés akart lenni.

A volt táborok mégis „ősellenségétől”, volt üzlettársától, Hrvoje Petractól retteg, akitől elviekben halálos fenyegetést is kapott. Tán nem véletlenül, mert Petrac és fia Novica – akinek ügyvédjével ügyvédje lánya kavart – azért ül most börtönben, mert elrabolták Zagorec fiát. Petrac egyébként a kormány és a szervezetbűnözés közti kapocsnak számít, ő pénzelte többek közt Ante Gotovina tábornok bújtatását. Ezen elmélet szerint nem meglepő egy újabb „gyermek” bevonása a magánháborúba.

Két lövés, négy fej.

Ahogy az ősi kínai mondás is tartja, "egyetlen rizsszem is átbillentheti a mérleget”. Ezen rizsszem Horvátországban Ivana Hopdak, pontosabban az ő kivégzése volt. Másnap már Horvátország több területén tüntetéseket szerveztek a kormány maffiával kapcsolatos tehetetlensége miatt, mely „ima” meghallgattatott: Ivo Sanader kormányfő leváltott két pártjabeli (HZD) minisztert a rendőrfőnökkel együtt, és három független, titkosszolgálati tapasztalatokkal bíró személyt ültetett a helyükre, hadat üzenve ezzel a szervezett bűnözésnek és engedve kicsit az ellenzék és a nép nyomásának.

A belügyminisztérium irányítását Tomislav Karamarko - aki eddig a hírszerzés élén állt, nagyban hozzájárult Gotorvina elfogásához, és az államfő bizalmasának számít – veszi át Berislav Loncerictől. Az igazságügy tárca vezetésénél Ana Lovrint cserélik Ivan Simonovic jogászprofesszorra, aki az ENSZ hivatalos horvát nagykövete. Az országos rendőrfőkapitányi poszttól Marijan Benko búcsúzott, és helyére Vladimir Fabert (rendkívül sikeres és feddhetetlen, a legutóbbi híres háborús bűnös – Branimir Glavas – elleni vizsgálatot vezető hivatalnokot) nevezték ki. Összehívták a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, és egy maffia ellenes törvénycsomagot is elkezdtek kidolgozni. A Hodak rezidenciát és a bennlakókat rendőri védelem alá helyezték.

Az eset fontosságát jelzi, hogy a nemzeti ünnepnek kikiáltott függetlenség napja ellenére két újság – a Jutarni list és a Vecerni list – is külön számban foglalkozott az esettel és ezek összefüggéseivel. Az áldozat házánál többen gyertyát gyújtottak és virágot helyeztek el. Az EU is érdeklődik az ügy iránt, hisz a fent említett lépések hatásfoka nagyban befolyásolhatja Horvátország EU-ba való felvételét. A világszervezet legnagyobb gondja Horvátországgal ugyanis a szervezetbűnözéssel, a korrupcióval, és a háborús bűnösökkel kapcsolatos, és ha ezt krízist sikerül jól és gyorsan megoldaniuk, akkor könnyen szélesre tárulhat előttük az EU kapuja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását