2024. május 6. - Ivett, Frida

Az ellenzék kritizál, de hajlandó tárgyalni a válságkezelésről

A parlament ellenzéki frakcióinak vezetői - kritikáik megfogalmazása mellett - első hallásra nem zárkóztak el a miniszterelnök 12 pontos pénzügyi javaslatától a pénteki egyeztetésen, de időt kértek a javaslat tanulmányozására.
2008. október 10. péntek 22:02 - Hírextra
A Fidesz és a KDNP ragaszkodott a költségvetés és az adótörvények visszavonásához, az MDF a csomag forrásoldalát hiányolta, míg az SZDSZ az adócsökkentés fontosságát hangsúlyozta. Az MSZP tudomásul vette az adócsökkentés elhalasztását.

A frakcióvezetők a miniszterelnök és Simor András jegybankelnök hozzászólását követően reagáltak a sajtó nyilvánossága előtt zajló egyeztetésen.

Navracsics Tibor a legnagyobb ellenzéki párt vezetője hozzászólását azzal kezdte, hogy a politikai erők összefogására van szükség, mert Magyarország súlyos válsághelyzetben van, ugyanakkor megjegyezte: "ne firtassuk", mi vezetett ahhoz a hitelvesztéshez, amely miatt sok gazdasági elemző szerint a vártnál is súlyosabbak a Magyarországra zúduló következmények.

A frakcióvezető arra emlékeztette a miniszterelnököt, hogy még hét elején is pánikkeltéssel vádolta a Fideszt, és feltette Gyurcsány Ferencnek a kérdést, hogy vajon valóban meg lehet-e vele állapodni. Navracsics Tibor örömét fejezte ki, hogy kezdeményezésükre nyilvános volt az egyeztetés, mert mint mondta, a miniszterelnök eddig számos írásban és szóban kötött megállapodását nem tartotta be.

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: a Fidesz és a KDNP továbbra is ragaszkodik a költségvetés és az adótörvények visszavonásához, és új javaslatok elkészítéséhez, mert a hitelesség, a kölcsönös bizalom és a koherencia érdekében is erre van szükség. Mint mondták, ehhez készek megadni a parlamentben a támogatást, hogy házszabálytól való eltéréssel megoldható legyen az új javaslatok tárgyalása.

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt egyetértett azokkal a javaslatokkal, amelyet a Fidesz és a KDNP is indítványozott, így a bankbetétek korlátlan garantálásával, a kis-és középvállalkozások támogatásával, a költségvetési tanács és a kiadási plafon elfogadásával, valamint a PSZÁF szerepének erősítésével.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor időt kért, hogy hétvégén szakértők megvizsgálják a javaslatot.
Ugyanezt kérte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is, aki azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy ne adják fel az adócsökkentés igényét, mert Magyarország egyik súlyos problémája a növekedés vészes lelassulása. Kóka János 300-400 milliárd forintos kiadáscsökkentést indítványozott, amelynek eredményeképpen szerinte lenne lehetőség az adócsökkentésre.

A liberális politikus azt javasolta, hogy számolják újra a makroadatokat, a növekedést, szorítsák le az állam költségeit a plafontörvénnyel, és gondolják újra közösen az adótörvényeket. Szerinte a reálgazdasági válság lehetőséget teremt, hogy alapjaiban gondolják végig a költségvetés szerkezetét, és megvizsgálják, megengedheti-e magának az ország, hogy annyit költsön jóléti kiadásokra, az állam működésére és más állami szolgáltatásokra, mint most.

Az SZDSZ-es politikus Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető közbejárását kérte, hogy a plafontörvény úgy tárgyalhassák, hogy elfogadása megelőzze az adótörvény részletes vitáját.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, úgy tűnik. a miniszterelnök 12 pontja adekvát válasz a helyzetre, de hiányolta az intézkedési csomag forrásoldalát. Mint mondta, két pont jelenthet megtakarítást: az adócsökkentés elhalasztása, ami a Robin Hood- adóval együtt 160 milliárd forintot, anélkül 130 milliárd forintot hozna, valamint a bérek befagyasztása. Az MDF-es politikus arra várt választ, hogy milyen egyéb forrásokat akar felszabadítani a kormány.
Az MSZP-frakció vezetője, Lendvai Ildikó azt ígérte: támogatólag fogja a frakció elé tárni a hiánycsökkentés felgyorsítását, és készek megvizsgálni és végrehajtani az ehhez szükséges kiadáscsökkentést.

Hozzátette: tudomásul veszik, hogy halasztani kell az általuk elképzelt adócsökkentési terveket, és bár egy baloldali pártnak fájdalmas, de készek újratárgyalni a társadalmi partnerekkel a kialakult helyzetet a bérmegállapodások tekintetében is.

A szocialisták frakcióvezetője azt is elmondta: bár korábban nem támogatták a költségvetési tanácsra vonatkozó fideszes javaslatot, de ha ez része jogszabályi csomagnak, amellyel a közpénzügyek fegyelmezett kezelése biztosítható, akkor ebben is partnerek.
A frakcióvezetőkkel történt egyeztetés előtt a miniszterelnök és a jegybankelnök külön megbeszélést tartott a kormánytagok és az MSZP vezetésének részvételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását