2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tüntettek a bohócok

Az új műsorból kimaradt bohócok tüntettek a Fővárosi Nagycirkusz előtt, mialatt az intézményben a premier előtti sajtóbemutató zajlott csütörtökön.
2008. október 9. csütörtök 14:18 - Hírextra
Nem szokványos cirkuszi műsort láthat a közönség a hétvégétől a Fővárosi Nagycirkuszban. A Maciva Mester Stúdió és a HunKun Dance közös produkciója egy lehetséges cirkuszi jövőképet körvonalaz - mondta Pósfai Zoltán szóvivő a sajtóbemutatón.

Kristóf Krisztián, a show kitalálója és rendezője szerint a cirkusznak sokféle irányzata van és szeretnék a modern stílusokat is bemutatni a magyar közönségnek.

A Ritmuscirkusz címet viselő új műsorban táncosok, zenészek, színészek és artisták adnak elő egy-egy darabot, amely egész történetté áll össze. A hirdetés szerint bővelkedik humorban és gyermekcentrikus a műsor, a hagyományos cirkusztól azonban eltér, hiszen nem tartalmaz állatszámokat és nem szerepelnek benne bohócok sem.

A bohócok a viszont éppen ezért tiltakoztak az épület előtt. Beöltözve, léggömbökkel a kezükben hívták hangosan az intézmény igazgatóját, és közben azt kiabálták: "Bohócot a cirkuszba! Munkát, kenyeret! Nincsen cirkusz bohóc nélkül, nincsen bohóc cirkusz nélkül!". Transzparenseiken szerepelt, hogy cirkusz = tradíció. Az arra járóknak, külföldi turistáknak bohócorrot osztottak és elmondták nekik, hogy tüntetnek, mert az új műsorban nem szerepelhetnek.

"Számunkra ez elképzelhetetlen. A tradícióhoz hozzátartozik, hogy egy műsorban van bohóc. Cirkusz bohóc nélkül nem létezik. A gyerekek kire kíváncsiak a műsorból? A bohócra, amelyet most elutasít ez az új műsor. Nem tudjuk, hogy ennek milyen lesz a sikere. Állás nélkül maradunk" - mondta az MTI-nek Zoboky Zoltán, Zozo bohóc.

A tüntető bohócok mellé állt Bakács Tibor Settenkedő újságíró, kritikus, aki az MTI-nek elmondta, azért csatlakozott az ügyhöz, mert sokszor mondták már rá, hogy pojáca és bohóc, és úgy érzi van közöttük lelki és esztétikai azonosság. "Úgyis mondhatnám, hogyha színészek lennének, akkor a helyzet nem ilyen faramuci? Hol húzzuk meg a művészi önkifejezés határát? Itt az egészben az a szomorú, hogy nem is kéne, hogy ez a kérdés legyen. Egyszerűen meg kell oldani ilyen problémákat, hogy mi történik egy tradicionális elemmel a cirkuszban. Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy nem kap szerződést" - tette hozzá Bakács Tibor.

Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az intézmény előtt adott rövid választ a tüntetőknek. Elmondta, miután ő is kapott egy bohócorrot, amit fel is tett: "A cirkuszban van bohóc, a cirkuszban lesz bohóc, de a cirkuszban legfontosabb az, hogy a gyerekek is és a felnőttek is nevessenek, érezzék jól magukat. Hogy ezt a rendező, hogy oldja meg, az az ő dolga. Az, hogy ennek a műsornak milyen sikere lesz - vagy nem lesz, az az én felelősségem."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását