2024. május 11. - Ferenc

Orosz válság

Oroszországot is utolérte a gazdasági válság, de itt sajátságos következményekkel is jár: az alsó és közepes kategóriájú autók eladásai visszaestek, de a luxuskocsik változatlanul keresettek, a szupermarketekben pedig hatalmas sorok képződnek a pénztárakn
2008. október 9. csütörtök 14:33 - Hírextra
Oroszországban is zuhannak a tőzsdei árfolyamok, és néhány termelő üzem is áttért már a rövidített munkahétre, sőt a leépítésekre.

Az alsó és közepes kategóriájú autók eladásai az utóbbi hetekben 10-15 százalékkal estek vissza, vagyis jóval csekélyebb mértékben, mint például az Egyesült Államokban, s a szakértők szerint ez is csak arra vezethető vissza, hogy a bankok megszigorították hitelfeltételeiket, s míg korábban a kérelmek 75-80 százalékát hagyták jóvá, mostanában a kérelmezők csupán 60-65 százaléka kapja meg az áruvásárlási hitelt.

A luxuskocsik - Infinitik, Porschék, Lexusok - iránti kereslet azonban nem csökken, mivel azokra külön hitelkonstrukciókat dolgoztak ki, s az ezekre vonatkozó kérelmeket ritkábban utasítják el.

Miközben azonban változatlan mennyiségben kelnek el a luxusautók, a szupermarketek pénztárainál egyre hosszabb sorok alakulnak ki. Egyesek szerint ez csupán azzal függ össze, hogy az üzletekben rosszul szervezik a munkát, s csak kevés pénztár működik.

Sokan azonban arra gyanakszanak, hogy a növekvő infláció láttán és a válság hírének hatása alatt az oroszok elkezdték felvásárolni a tartós élelmiszereket.

Oroszországban mindig is hagyomány volt: ha rossz időkre kell számítani, az emberek megrakták a kamráikat mindenekelőtt sóval és gyufával, aztán minden mással, ami nem romlandó....
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását