2024. április 28. - Valéria

Megölik Európát?

Közhely, hogy ha minden a jelenlegi folyamatok szerint alakul, akkor az alacsony európai születési ráta előbb-utóbb eléri azt a szintet, amikor „importálni” kell a munkaerőt. Vajon mindez a „sajnos”, vagy a „hál’ Istenn
2008. október 9. csütörtök 10:20 - Kőrösi Viktor Dávid
Mi a nyugati civilizáció?

A helyzet nyilván ennyire nem egyszerű. A nyugati civilizáció, mint a kultúrák azonossága csupán néhány kulturális kapcsot jelent az ún. nyugati államok között, mint például a jogfelfogás (ma éppen: emberi, alkotmányos alapjogok kérdése), vagy a gazdasági filozófia (jelenleg éppen: piacgazdaság). Pár közös gyökeret jelent, azonban az eltérések ebben a helyzetben fontosabbak. A bevándorlással kapcsolatban ugyanis szerepe van az aktuális ország etnikai összetételének és a vérmérsékletnek.

Durva, de igaz példa: a három generáció óta Párizsba élők már őspárizsi családnak számítanak, ami viszont Magyarországon legfeljebb közröhejt vonna maga után – elismerés helyett. Persze, Franciaország – ugyanúgy mint Belgium – gyarmatbirodalmi örökségét cipeli a vállán a rengeteg magreb és fekete-afrikai bevándorló képében (a különbség talán annyi, hogy Belgiumban a helyzet – egyelőre – nem robbanásveszélyes).

Kelet-Közép-Európában kevés olyan állam van, ahol a dolgok odáig fajulhatnak, hogy egy kisebbség olyan szintű randalírozásba kezd, mint Franciaországban – ami már a hagyománykülönbségekre mutat rá a nagy nyugati egységen belül. Vonatkozik ez Romániára, Szlovákiára (a Fico-kurzusban hatványozottan), de megkockáztatható, hogy még Magyarországra is. A „nyugati civilizáció” így inkább egy egységes, de nem állandó alapokon álló, igen sokszínű kulturális térségre hasonlít, ami valami furcsa oknál fogva eddig mindig tudott közösen lépni és változtatni (lássuk be: az alapvető emberi és alkotmányos jogok nem mindig voltak a nyugati civilizáció részei…).

Különbségben az egység

Sarkozy csőcselékezik
„Annak, ami Villiers-le-Belben történt semmi köze szociális válsághoz, de mindenben köze van a csőcselék uralmához. Ha hagyjuk, hogy egy kis szélhámos felnőve a lakótelep hősévé váljon, a köztársaságot és annak működését sértjük meg” – hangsúlyozta Sarkozy.
Forrás: FN.hu
A bevándorlásnak azonban mindenhol szerepe van. Szlovákiában az állami szintre emelkedett magyargyűlöletnek, Romániában és Magyarországon az elfojtott diskurzus, látens és kevésbé látens cigány-, valamint zsidóellenesség, Franciaországban az arabkérdés gyakorlatilag ugyanaz, csak más köntösben: a többségi társadalom kérdőjelei azokkal a népcsoportokkal kapcsolatban, akiket a többség nem tart a többségbe tartozónak.

Szlovákia és Franciaország között ebből a szempontból például nincs különbség: a „civilizátor” Franciaországban Sarkozy, a belügyminiszterből elnökké avanzsált médiasztár ugyanúgy lovagolta meg az arabellenes indulatot mint a nem régen még kommunista társállamban Ján Slota manapság a magyarellenest.

Csakhogy ezzel elérkezünk egy újabb különbséghez: Franciaország elég régóta demokratikus állam ahhoz, hogy stabil és erős társadalommal rendelkezzen, amelyet az aktuális kisebbségi zavargások nem tudnak kibillenteni alapvetően demokratikus mivoltából.

Demokrácia és szocializáció

A volt kommunista országokban a helyzet merőben más, ahol a tizenéves demokráciák – megint közhely, de megint igaz – alapjai nem erősek. A demokratikus alapokat ugyanis nem más, mint a társadalom adja: erős szolidaritás-érzék, empatikus képesség és bizony a kisebbségek részéről az integrálódás szándéka. Ezek nélkül nincs erős demokrácia, még egy olyan országban sem, ahol nincsenek többség-kisebbség konfliktusok. A „megfelelő” (értendő: az aktuális nyugati fő sodorvonalnak megfelelő) szocializáció pedig nem 15-20 év kérdése, hanem sokkal több, nagyobb részben attól is függően, hogy milyen az adott társadalom előélete. Egy alapjában konfliktusosabb, ellentétekkel szabdalt társadalomból nehezebben lesz demokratikus társadalom, már ami a többségi toleranciát és kisebbségi integrációt illeti, azonban ez is csak egy bizonyos, országonként eltérő fokig működik.

Elitek felelőssége

Az európai integráció nagyjából most jutott el arra a szintre, hogy nem tud választ adni különböző, a kisebbség-többség konfliktust illető kihívásokra. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a gazdasági „világválság” – egyes közgazdász elemzők szerint – az átmeneti enyhülések ellenére is tovább fog gyűrűzni hosszú távon, ami pedig két dolgot eredményezhet jó eséllyel: a munkahelyek megszűnését, s a bevándorlók, kisebbségek elleni nagyobb intoleranciát. A feladat tehát nem csupán a milliárdos állami ösztönzések némely mamutvállalatoknak, a piacgazdaság és a láthatatlan kéz még nagyobb „dicsőségére”, hanem jó eséllyel kell majd számolni tovább frusztrálódó társadalmakkal és az esetlegesen tovább erősödő etnikai konfliktusokkal. Erre pedig csak a politikai és gazdasági elit rendelkezik befolyással.

A bevándorlás és az EU
A bevándorlás az Európai Unió egyik legfontosabb problémája. A Bizottság már jó ideje rámutatott arra, hogy az EU versenyképességének és gazdasági növekedésének megőrzéséhez a jövőben több bevándorló befogadására lehet szükség. 2002 óta az EU évente mintegy 1,5–2 millió bevándorlót fogad be. Az új bevándorlók legtöbbje Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban telepedik le. A becslések szerint azonban az aktív korú európaiak száma még ilyen mértékű bevándorlás mellett is mintegy 50 millióval csökken majd 2060-ig. Elképzelhető tehát, hogy több bevándorló híján az EU-tagországoknak súlyos munkaerőhiánnyal kell majd szembenézniük.
Forrás: ec.europa.eu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását