2024. április 26. - Ervin

Egyértelmű NOB-üzenet a csalóknak

Egyértelmű üzenetnek minősítette Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt a lépést, amely szerint újra elemzik a pekingi játékokon doppingvizsgálat céljából levett minták egy részét. Noha az első híradások arról szóltak, hogy az ism
2008. október 9. csütörtök 10:46 - Hírextra
"Egyértelmű az üzenetünk! A NOB nem mulaszt el egyetlen lehetőséget sem a minták visszamenőleges elemzésére. Reméljük, a mostani eljárás elrettentő lesz, és a sportolók a jövőben kétszer is meggondolják, hogy csaljanak-e" - áll a NOB közleményében.

Egyelőre nem dőlt el, hogy hol és hány mintát elemeznek ismételten, a NOB még egyeztet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA). A hírügynökségek korábban azt közölték, hogy több mint ötezer mintavétel történt, ám a NOB jelezte: 4770 doppingtesztet végeztek el a július 27. és augusztus 24. közötti olimpiai időszakban, ebből 3801 a vizelet- és 969 a vérminta. 817 esetben a vizeletben keresték az eritropoetint (EPO), míg 471 vértesztnél a THG nevű növekedési hormont kutatták. A NOB azt is közölte, hogy általánosságban a pekingi számok első öt helyezettjét, valamint további két versenyzőt ellenőriztek. A pekingi - akárcsak a korábbi olimpiai - mintákat a lausanne-i laboratóriumban őrzik nyolc évig.

A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De amint azt Emmanuelle Moreau MOB-szóvivő hozzátette: más új szerre is vadásznak, azonban ezeknek a nevét sem ő, sem pedig Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője nem kívánta felfedni.

Amint az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: a CERA-t Pekingben még nem vizsgálták, az idei, júliusi Tour de France-on történt csalások kapcsán azonban a Francia Doppingellenes Ügynökség kifejlesztette a szer beazonosítását lehetővé tevő eljárást, így most már ez is a NOB, illetve a WADA rendelkezésére áll.

Az biztos, hogy ez lesz az eddigi legnagyobb ötkarikás minta-újraelemzés, de már a 2002-es Salt Lake City-i játékok után is volt ismétlésre példa. Akkor a THG-ra "mentek rá", azonban egyetlen újabb doppingesetre sem derült fény.

A szakemberek számára intő jel volt, amikor tavaly a világ egyik legismertebb és legsikeresebb atlétanője, az amerikai Marion Jones bevallotta, hogy éveken keresztül használt tiltott szert úgy, hogy közben egyetlen vizsgálaton sem akadt fenn. Őt végül saját vallomása alapján fosztották meg öt sydneyi érmétől, és ennek nyomán került rács mögé.

Pekingben hat sportolót - Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atléta (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) - kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiak esetében mindnek van magyar vonatkozása is.A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását