2024. április 20. - Tivadar

Családi véradó nap Debrecenben

Családi véradást szervez a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) az Országos Vérellátó Szolgálat Debreceni Regionális Vérellátó Központjával együttműködve október 9-től kezdődően - közölte Berta András, a DE OEC klinikai centrum
2008. október 9. csütörtök 12:44 - Hírextra
Berta András, a DE OEC és a Vérellátó Központ egymásra utaltságáról beszélt, hiszen az egyetemi centrum, a központ legnagyobb felhasználója. A véradás azért fontos, mert az így nyert vérkészítmények semmilyen szintetikus termékkel nem helyettesíthetők, és nélkülözhetetlen szerepük van például szervátültetések során vagy az őssejtkutatásban.

Berta András hozzátette: a Vérellátó Központ kezdeményezése nemzetközileg nagy múltra tekint vissza, azonban Magyarországon Debrecen az első hely, ahol családi véradást szerveznek. A DE OEC nem titkolt célja az ország több pontján is ösztönözni a véradást, hiszen így megelőzhetőek lennének az átmeneti hiányok, nem beszélve a felhasználócentrumok állandó, nyugodt működéséről - fűzte hozzá.

Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója elmondta: az elöregedő társadalom és a romló egészségügyi mutatók miatt évről-évre kevesebb az egészséges véradó. Az évi mintegy 400-450 ezer vérvétel többsége a 40-50 éves korosztálytól való, sokkal több fiatal önkéntesre lenne szükség. A program egyik célja a véradás családi hagyományainak a megteremtése. Ha a lakosság öt százaléka állandó véradó lenne, akkor a nyugodt vérellátás is biztosított volna - hangsúlyozta.

Bohaty Ilona, a Vérellátó Központ régióigazgatója a véradási lehetőségekről tájékoztatott: két telephelyen - heti váltásban a DE OEC I-es és III-as Belgyógyászati Klinikája között - felváltva van lehetőség vért adni. "Szeretnénk, ha jönnének és segítenének, mi folyamatosan, ünnepnapokon is itt vagyunk" - hangoztatta Bohaty Ilona.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását