2024. április 27. - Zita

Ismét mérgezett a szén-monoxid

Szerencsésen túlélte a szén-monoxid-mérgezést egy nagykanizsai házaspár, a mérgezést szenvedő férfit és nőt lakótelepi lakásukból szállították kórházba; a termofor kéményből visszaáramló égéstermék miatt az épületben több lakásban lezárták a gázbojlereket
2008. október 8. szerda 16:46 - Hírextra
Dobos Antal az MTI-nek szerdán elmondta: kedden fürdés után rosszul érezte magát, szédült, a felesége pedig elájult a fürdőkádban. Az általa kihívott mentők emelték ki az asszonyt a kádból, majd mindkettőjüket kórházba szállították.

A férj hozzátette: őt még aznap este hazaengedték, de felesége súlyosabb szén-monoxid-mérgezést szenvedett, ezért őt a megfigyelés után csak reggel engedték ki a kórházból. Időközben a lakótelepi lépcsőházukban a közös képviselő több lakásban is elvégeztette a szükséges méréseket, amelyek azt mutatták, hogy az égéstermék több helyütt is életveszélyt okozó mértékben áramlik vissza a lakásokba.

Az épület nyílászáróit két évvel ezelőtt cserélték ki a panelprogram keretében nyert támogatás segítségével. Akkor nem cserélték le a termofor kéményeket, a cserére tavasszal ugyan szintén pályázni akartak, de a szomszéd lépcsőház lakóinak többsége ezt a tervet akkor elvetette - részletezte a mérgezést szenvedett férfi.

A ház több lakásában az E.On gázszolgáltató szerdán délután leplombálta a fürdőszobai fűtőtesteket és gázbojlereket. Ezeket mindaddig nem lehet használni, amíg a termofor kéményt ki nem cserélik.

A hatósági méréseket elvégző Füstfaragó Kéménytechnikai Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: a lakótelepi épületben négy lakás fürdőszobáiban kellett elzárni a gázbekötéseket. Az eset nem egyedi, három héttel ezelőtt a nagykanizsai Platán sor egyik épületében ugyancsak a szén-monoxid visszaáramlása miatt iktatták ki a fürdőszobai vízmelegítőket öt lakásban.

Szalai Zoltán azt mondta: a dél-zalai városban több mint 1.400 termofor kémény van, de a legutóbbi, már lejárt határidejű állami pályázatra kevesebb mint 20 társasház jelentkezett. A kémények lecserélésére 30 százalékos önerővel lehetett pályázni, így most mindkét veszélyessé vált füstelvezetőt csak saját költségükön tudják kicseréltetni a lakók.

A csere lépcsőházanként egymillió és másfél millió forint közötti összeget jelent, és mindaddig nem tudnak meleg vizet előállítani vagy fűteni a fürdőszobákban, amíg a munkálatokat el nem végzik - tette hozzá a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását