2024. május 5. - Györgyi

Lendvai: nem dőlhetünk hátra

Bár a szocialistáknak sikerül elfogadtatniuk a parlamenttel a jövő évi adó- és költségvetési törvényeket, Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem dőlhet hátra. A párt frakcióvezetője az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, a reform már nem számít szitokszónak.
2008. november 28. péntek 08:30 - Hírextra
"Ha sikerül december 15-én eljutni a költségvetés záró szavazásáig, ami nagyon valószínű, akkor jön a neheze: egyszerre kell védekezni a válság ellen és megtalálni az új kitörési pontokat" - fogalmazott a szocialista politikus.

A frakcióvezető szerint a kormány nem egyszerűen a hatalom kedvéért akar 2010-ig hivatalban maradni, hanem azért, mert fontos dolga van. Világválság idején nem ajándék, hanem kötelesség és felelősség a kormányzás - vélekedett.

Úgy vélte, a jelenlegi Gyurcsány-kormány első két évéhez képest a helyzet most gazdaságilag nehezebb, hiszen szűkül a mozgástér, de a válság sokakat ráébresztett a változások kényszerére: a reform már nem számít szitokszónak. "Ezt a vitát az MSZP megnyerte, persze jó nagy áron" - fűzte hozzá.

A reform szó, legalábbis a közéleti szereplők körében, előjelet váltott - fogalmazott Lendvai Ildikó. Már olykor a Fidesz is kimondja, reformok kellenek, és a gazdasági csúcson is többen reformszövetség létrehozását javasolták. A frakcióvezető szerint jó lenne, ha megalakulna a reformszövetség, mert ennek az asztalára minden elképzelést oda lehetne tenni, és várni is lehetne e fórumtól javaslatokat.

A szűkülő gazdasági mozgástér mellett van esély arra, hogy nagyobb legyen a társadalmi mozgástér, mert most már vannak szövetségesek a reformokhoz - hangsúlyozta. Hozzátette: a gazdasági szereplők nem kis szövetségesi potenciált jelentenek, és hangzottak el javaslatok ellenzéki pártoktól és munkavállalóktól is, tehát az első két évben hallgató "csendes drukkerek most elkezdtek beszélni".

A szocialista frakcióvezető szerint az adóátrendezéssel is el lehet kezdeni reformértékű lépéseket, hatalmas nettó adóteher-csökkentést azonban nem lehet elérni. Mint mondta, olyan javaslatokra van szükség, amelyek a fogyasztási és a vagyoni típusú adók növelésével teremtenek fedezetet a foglalkoztatást terhelő adók csökkentésére.

A Segély helyett munka program, amelyről még ebben az ülésszakban döntenek, a rendszerváltás óta a legnagyobb szociális reform, de az MSZP szívesen egyeztet további szociálpolitikai reformlépésekről a rászorultság elvének végiggondolásával - mondta Lendvai Ildikó. Megjegyezte: nem idegenkedik az SZDSZ költségvetési módosító javaslata szellemétől, ami a tehetősebb családoktól irányította volna át a családi pótlékot a rászorultabbakhoz.

Kitért arra, hogy a "reformleltár" szerint a felsőoktatásban tervezett változtatásokat lényegében meglépte a kormány, még az idén szavaz a parlament egy újabb indítványról, ami a gazdálkodási autonómiát növeli. Az egészségügyi reformban a kormány már megtette a legfontosabbat, amit tudott: a társadalombiztosítást biztosítási alapúvá tette, ahol mindenki után járulékot fizetnek, amelyért ellátás jár. Finanszírozási és intézményi változásokra persze még szükség van - szögezte le.

Lendvai Ildikó szerint két nagy reformlépéshez, az önkormányzati és a nyugdíjreformhoz szükség lesz a reformszövetség és mások támogatására. Az önkormányzati reformnál szerinte már az is eredmény lenne, ha legalább az öt párt asztalára olyan javaslat kerülne, amit a reformerők támogatnak. Ez nyomást jelentene az önkormányzati reformot eddig akadályozó Fidesznek is - vélekedett.

"Jó lenne, ha a politikán kívülről is egyértelművé tennék: a 3200 miniállamra széttagolt önkormányzati rendszer senkinek nem jó, hiszen egyszerre küzd pénzhiánnyal és pazarlási kényszerrel" - fogalmazott Lendvai Ildikó. Hacsak a Fidesz nem képes a sok "nem" után végre valamire "igent" is mondani, ebben a ciklusban már aligha lehet elfogadni egy önkormányzati reformot, de egy lépést a frakcióvezető szerint tehetne előre a parlament: elkészíthetne egy javaslatot, amelynek lenne társadalmi támogatottsága.

A nyugdíjreformról szólva a frakcióvezető azt mondta: egész Európa a nyugdíjkorhatár kérdéséről beszél, csak mi fogjuk be a fülünket. Az eddigi változásokkal már sikerült többeket érdekeltté tenni abban, hogy ne meneküljenek a munkából idő előtt nyugdíjba, de a korhatár ügyéről még el sem kezdődött az igazi vita. A kormánypárti képviselő úgy vélte, bármilyen változáshoz két dolog kell: jó előre tervezés és méltányos fokozatosság. Meg kellene állapodni, hogy 8-10 év múlva mikor induljon a várható élettartam növekedését követő korhatárváltozás, és milyen legyen a bevezetés üteme - tette hozzá.

"Jó volna olyan egyezséget kötni, amelyhez nem kell feltétlenül törvény, hogy ha bármilyen összetételű kormány kerül hatalomra, legyen mihez tartania magát" - jelentette ki Lendvai Ildikó, aki szerint, ha lesz majd reformszövetség, akkor e fórum előtt kellene ezt a témát is "megjáratni".
A kormányzás gyakorlati működését firtató kérdésre Lendvai Ildikó azt válaszolta, hogy "mai tudásuk" szerint az SZDSZ nem lesz a kormány állandó partnere a parlamentben, de azt remélik, hogy sikerül megegyezni velük, esetleg más párttal egyik-másik törekvésben.

Az MSZP frakcióvezetője úgy látja, a cél az lehetne, hogy a jelenlegi "kétosztatú" politikát minél többször írja felül a felelős pártok szövetsége. Az igazi törésvonal ilyenkor nem a kormány és az ellenzék, hanem a felelős és felelőtlen erők között van. "Ha nem is öröm, de a kormány lehet kisebbségben. A felelős politizálás azonban nem" - mondta Lendvai Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását