2024. április 30. - Katalin, Kitti

A kormány nem érti a világgazdasági válsághelyzetet

A Fidesz elnökségének értékelése szerint a kormány elbagatellizálja a világgazdasági válságból adódó problémákat, pedig ebben a helyzetben cselekvőképest kormányra, adócsökkentésre és a pénzügyi ellenőrző rendszerek szigorítására van szükség - mondta Varg
2008. október 7. kedd 14:44 - Hírextra
"A kormány láthatóan nem érti a most kialakult világgazdasági válsághelyzetet, olyan reakciók születnek, amelyek még mindig elbagatellizálni akarják a problémát" - fogalmazott a Fidesz elnökségi ülése után Varga Mihály. Kitért arra, a miniszterelnök és a gazdasági miniszter is többször nyilatkozott úgy, hogy Európát, illetve Magyarországot nem érinti a válság.

A Fidesz szerint cselekvő- és reagálóképes kormány kell, adócsökkentésen keresztül pénzt kell kint hagyni a vállalkozásoknál, és szükség van a pénzügyi ellenőrző rendszerek szigorítására is, végig kell gondolni, hogy a felügyeleti rendszer hatékonyan működik-e, képes-e az esetleges visszaéléseket megfékezni a pénzintézeti rendszeren belül.

Varga Mihály úgy látja, felelőtlenségről és hozzá nem értésről tanúskodik Gyurcsány Ferencnek a gyáriparosok országos szövetsége előtt mondott nyilatkozata, amely szerint a drámai amerikai pénzügy válság közvetlenül kevéssé érinti a kontinentális Európát. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ugyanezt folytatta a hétfőn a parlamentben, ahol arról beszélt, hogy Magyarországnak nincs félnivalója, mert direkt hatások mai tudásunk szerint nem fogják érinteni Magyarországot.

Felidézte azt is, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter néhány nappal ezelőtt szintén azt mondta, a pénzügyi válság hatása Magyarországot elsődlegesen nem érinti.
A Fidesz elnöksége ezzel szemben úgy látja, hogy a válság megérintette Európát - mondta Varga Mihály. A Fidesz gazdasági kabinetvezetője szerint egy "láncsorozatról" van szó, amely az energiaválságból indult, az élelmiszerpiacon folytatódott, majd egy pénzintézeti, financiális krízis alakult ki.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere kiemelte: a következő lépés a reálgazdaságot érintő válság lesz, amely iparágakat, vállalkozásokat érint és ezen keresztül munkahelyek kerülhetnek veszélybe. Mint mondta, egy olyan exportorientált országnak, mint Magyarország, már az sem lehet mindegy, ami Európában történik, hiszen már most is nehezebben, drágábban jutnak hitelekhez a cégek Európában, így az exportáló vállalkozásokon keresztül a magyarok is nehezebb helyzetbe fognak kerülni.

Varga Mihály felidézte, hogy a '70-es évek elején Szekér Gyula nehézipari miniszter, Fock Jenő miniszterelnök és Tímár Mátyás, a jegybank akkori elnöke is azt mondta, a válságot megállítják a magyar határnál. Szerinte az ország mai vezetése nem tanult semmit 35 évvel ezelőtti dolgokból, még mindig abban az illúzióban ringatják magukat, hogy ez a válság nem lesz érzékelhető Magyarországon.

Arra is emlékeztetett, hogy idén júniusban, a Fidesz évadzáróján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pontosan arról beszélt, hogy Magyarországnak fel kell készülnie a világgazdaságból adódó új helyzetre és új kihívásokra, azonban az elmúlt időszakban a kormány nem tett semmit.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály azt mondta, az elnökségi ülésen szóba került a megfigyelési ügy is, amellyel kapcsolatban azt állapították meg, hogy az MSZP még mindig nem hajlandó elfogadni azt a helyzetet, amely a hangfelvételek nyilvánosságra hozatala után kialakult.

A Fidesz szerint ugyanis tény, hogy két fideszes parlamenti képviselőt lehallgattak és törvénysértés történt, ennek konzekvenciáit azonban nem hajlandó levonni az MSZP. Varga Mihály úgy látja, tisztázni kellene azt is, történt-e egy vállalkozó esetében jogosulatlan lefoglalás vagy rendőri intézkedés, de ez a hatóságok dolga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását