2024. április 20. - Tivadar

Idén többen haltak meg, mint tavaly

Minden eddiginél több szövetséges katona halt meg idén Afganisztánban, már október elejéig többen vesztették életüket, mint tavaly egész évben - derül ki a halálozási adatokat nyilvántartó icasualties.org portál információiból.
2008. október 7. kedd 07:20 - Hírextra
Idén október elejéig már 236 szövetséges katona halt meg Afganisztánban, tavaly egész évben 232-en vesztették életüket. A leggyilkosabbak a nyári hónapok voltak, a legtöbben eddig augusztusban estek el. Tavaly is a nyár utolsó hónapjában halt meg a legtöbb katona Afganisztánban - derül ki a portál adataiból.

A közép-ázsiai országban két magyar katona is meghalt: Kovács Gyula június 10-én, Nemes Krisztián július 12-én vesztette életét. A tűzszerészek robbanószerkezeteket hatástalanítottak, amikor azok felrobbantak.

Az afganisztáni hadműveletek kezdete óta összesen mintegy ezer szövetséges katona esett el. A legtöbb veszteséget az amerikai erők szenvedték el, több mint hatszáz katonahalállal. A veszteséglistán Nagy-Britannia a második, 120 katonával, Kanada pedig a harmadik, mintegy száz katonája halt meg.

A nemzetközi ISAF-erők keretében összesen negyven nemzet több mint 47 ezer katonája szolgál Afganisztánban. A legnagyobb szerepet az Egyesült Államok vállalja a misszióban, mintegy 18 ezer egyenruhással. A kelet-közép-európai térségből a legnagyobb a lengyel kontingens, több mint 1100 katonával. Kétszáz katonájával Magyarország a középmezőnybe tartozik a negyven ország rangsorában.

A nemzetközi misszió részeként 26 tartományi újjáépítési csoport (PRT) is működik Afganisztánban. Ezek közül a baglánit Magyarország vezeti, 2006 óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását