2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiába a halott magyar katonák, Szekeres promótálja a témát

Az Afganisztánban a közelmúltban történt magyar veszteségek nem változtatták meg a társadalom véleményét azzal kapcsolatban, hogy szükség van a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalására - jelentette ki a honvédelmi miniszter az MTI-nek kedden.
2008. október 7. kedd 20:30 - Hírextra
Szekeres Imre ezt arról szólva mondta az MTI-nek adott interjúban, hogy a szaktárca felkérésére a közelmúltban készült el egy közvélemény-kutatás, amely szerint a társadalom többsége előnyösnek tartja Magyarország NATO-tagságát és támogatja nemzetközi katonai szerepvállalását.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy két, ugyanabban a beosztásban szolgálatot teljesítő magyar tűzszerész halt meg Afganisztánban.A miniszter szerint a közvélemény vele járó, sajnálatos tragédiának tartja, ha egy katona szolgálatteljesítés közben hősi halált hal. A magyarok ezt a hivatáshoz tartozó kockázatnak tartják, amellyel a katonák is tisztában vannak, amikor elvállalják a feladatot. Véleménye szerint mindebben szerepe van annak is, hogy részletes tájékoztatást adtak a történtekről a közvéleménynek és a parlament szakbizottságának.

A Szonda Ipsos háromezer ember megkérdezésével szeptemberben készült közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek a tűzoltósággal és a katasztrófavédelemmel a legelégedettebbek (80 százalék), a második helyen áll a Magyar Honvédség (68 százalék).
A kutatás megállapításai szerint egyértelmű többségben (59 százalék) vannak azok, akik támogatják a szövetséget, szerintük a NATO-tagság kifejezetten erősíti Magyarország biztonságát. A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százalékuk) támogatja, hogy Magyarország aktívan vegyen részt a közös NATO- békeműveletekben.

A kutatás adatai szerint a magyar társadalom túlnyomó többsége (93 százalék) pontosan tudja, hogy Magyarország 1999 óta tagja a NATO-nak és csak minimális azoknak az aránya, akik nemmel válaszoltak (2 százalék), illetve nem tudtak válaszolni a kérdésre (5 százalék).

A honvédelmi miniszter szerint az emberek jól ismerik a honvédség tevékenységét. Ezt egyebek között azzal is indokolta, hogy az utóbbi időben - kezdeményezésükre - a legnézettebb műsorokba és a legolvasottabb lapokba sikerült bekerülnie a honvédségnek, ezáltal sokkal több embert tudtak megismertetni a honvédség feladataival. (Az elmúlt időszakban több médiaszemélyiséget is "magával vitt" a honvédelmi miniszter például Irakba, Afganisztánba, vagy Koszovóba. Vele tartott például Fábry Sándor humorista-műsorvezető, Palik László sportriporter, Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, vagy Kapócs Zsóka szépségkirálynő is.)

Szekeres Imre "helyes eszköznek" nevezte azt, ha népszerű embereket nyernek meg ahhoz, hogy ismerjék meg és mutassák meg a magyar társadalomnak a honvédség tevékenységét. Véleménye szerint ez nem feltétlenül bulvárosodást jelent, inkább csak annyit, hogy közérthetőbbé tették a honvédség kommunikációját.Megjegyezte, hogy a NATO-ban elemzik a honvédelmi tárca sikeres PR-marketing munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását