2024. április 27. - Zita

Elektronikus úton is elérhető leletek

Harmincnyolc egészségügyi intézményt és háziorvosokat kapcsol össze a magyar egészségügyi szabványokra épülő Intézményközi Információs Rendszer (IKIR), amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy elektronikus formában férjenek hozzá betegeik vizsgálati
2008. október 7. kedd 16:30 - Hírextra
Az IKIR a dél-dunántúli, az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban 15 ezer orvos és 1,5 millió lakos számára elérhető. A betegek számára az egyik legfontosabb előny, hogy kezelőorvosaik egyszerűen hozzáférhetnek az egészségügyi információikhoz és többé nem feltétlen szükséges papíron továbbítani a vizsgálati anyagaikat, például labor eredményeket és röntgenfelvételeket a különböző egészségügyi szolgáltatók között. Emellett vizsgálati időpontot és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, illetve módosítani az IKIR segítségével.

A két év leforgása alatt megvalósított új rendszer lehetőséget kínál olyan új egészségügyi szolgáltatások biztosítására Magyarországon, mint a telemedicina és teleradiológia.

Az IKIR-ben a betegek bejelentkezése az e-Magyarország ügyfélkapu szolgáltatásán keresztül, annak hitelesítési technológiáját használva történik, ami az Országos Egészségügyi Pénztár TAJ viszontazonosítási szolgáltatásával együtt biztosítja a védelmet az illetéktelen hozzáféréssel szemben - áll a BT közleményében.

A rendszer a szerződött intézmények közötti pénzügyi elszámolást, valamint az egymás felé történő egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatásokat, értékeléseket is támogatja.
Az IKIR az EU egyik operatív programjának, az Egészségügyi információ-technológiai fejlesztés az elmaradott régiókban elnevezésű projekt része.

Ennek célja a betegek általános elégedettségének növelése és az infokommunikációs szolgáltatások használatának szélesebb körű terjedésével a magyar egészségügy hatékonyságának növelése. A BT közleménye szerint a három régióban elindult mintarendszer országos kiterjesztése várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását