2024. április 24. - György

Újabb megrázkódtatás fenyegeti a pénzpiacot

Nem érvényes többé a Hypo Real Estate megmentésére kidolgozott 35 milliárd eurós segélycsomag, mert több pénzintézet kiszállt a tervből - jelentette be Frankfurtban a súlyos likviditási gondokkal küzdő jelzálogintézet szóvivője. A bankok lépését az váltot
2008. október 6. hétfő 08:08 - Hírextra
Berlinben a pénzügyminiszter a vezető német bankok, valamint a tőzsdei felügyelet megbízottjaival vasárnap válságülést tart, miután a Hypo Real Estate megmentését célzó segélycsomagból kiszálltak a magánbankok.

Németországban új tervet dolgoz ki a kormány a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate jelzáloghitel-intézet megmentésére. Ezt Angela Merkel kancellár jelentette be délután, de részleteket sem ő, sem Peer Steinbrück pénzügyminiszter nem közölt.

A német pénzügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta:egyelőre össze akarják gyűjteni a bajba jutott jelzáloghitel-intézetre vonatkozó valamennyi adatot, és csak ezután hoznak döntést. Nem titkolta azonban azt sem, hogy a nemzetközi tőzsdét az amerikai Lehman Brothers cég összeomlását követő válsághoz hasonló újabb pénzügyi földrengés fenyegeti, ha magára hagyják a Hypo Real Estate-t.

Közben az ír kormány részéről némi biztatás ígérkezik, ugyanis Dublinban is foglalkoznak a tavaly óta a Hypo Real Estate tulajdonát képező ír Depta banknak nyújtandó esetleges segélycsomaggal - utóbbi válsága juttatta a tönk szélére az egyik legnagyobb német pénzintézetet.

A Welt Am Sonntag című újság a vezető német pénzintézet, a Deutsche Bank értesüléseit idézve azt jelentette, hogy a Hypo Real Estate-nek az év végéig legalább 50 milliárd eurós segélycsomagra lenne szüksége.

Múlt héten a kormány ösztönzésére a költségvetésből és magánbankok együttműködésével 35 milliárd eurós támogatást dolgoztak ki a Hypo Real Estate számára. Az összeg megközelíti Németország jövő évi költségvetésének 5 százalékát.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását