2024. április 28. - Valéria

Rekordméretű felhőkarcoló épül

Több mint egy kilométerre az égbe törő felhőkarcoló építésébe kezdtek Dubajban, amely máris a világ legmagasabb, 688 méter magas épületével büszkélkedhet.
2008. október 6. hétfő 16:39 - Hírextra
A Harbor and Tower (Kikötő és Torony) elnevezésű óriási épületkomplexum alapozását már meg is kezdték, a 200 emeletesnél is magasabb toronyház befejezése várhatóan több mint egy évtizedbe telik majd - jelentették be az ambiciózus vállalkozás mögött álló dubaji Nakheel ingatlanfejlesztő cég vezetői. Egyúttal félresöpörték a gazdaság globális lassulása miatti aggodalmakat, és kijelentették, hogy a cégnek meglesznek a forrásai az építési költségek fedezésére.

A nagyratörő terv valóságos városnyi házat álmodott az arab emirátus szívébe: a világ első belvárosi kikötőjét is magában foglaló, mintegy 270 hektárnyi területen húzódó épület több mint 55 ezer embernek nyújt majd otthont, és további 45 ezernek munkahelyet.
Az iszlám építészet által inspirált építmény többek között a spanyol Alhambra vonásait viseli majd magán, de a tervezőket az egyiptomi Alexandria kikötője is megihlette - mondta el a sajtótájékoztatón a Nakheel elnöke.

A tervek szerint négy különálló torony épül, amelyek egy nyitott tetejű átriumot fognak közre, s a tornyok különböző szinteken kapcsolódnak egymáshoz. Az egyszerű szerkezetű épületegyüttesben további 40 torony tör majd az égbe, de azok legfeljebb a 90 emeletes magasságot érik el.

A Nakheel a Dubai World elnevezésű állami konglomerátum részeként korábban is komoly szerepet vállalt a modern Dubaj megformálásában. A mesterséges szigetek kialakítása mellett számos bevásárlóközpont, szálloda és lakóházak százainak építése fűződik a nevéhez.
"Semmi sem fogható ehhez Dubajban" - fogalmazott a cég elnöke a Harbor and Tower jelentőségét ecsetelve.

A konkurens Emaar Properties építőcég munkája nyomán egyre magasabbra törő Burdzs Dubaj toronyház közben már elérte a 688 méteres magasságot, ezzel egyelőre az számít a világ legmagasabb épületének. Azt azonban egyelőre még titokként kezelik, hogy a jövő szeptemberrel elkészülő, ezüstösen csillogó, acél-üveg felhőkarcoló pontosan milyen magas is lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását