2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lengyel futballbotrány: megszületett egyezség

Hétfőn megállapodott egymással a lengyel sportminisztérium és labdarúgó-szövetség (PZPN), így nem léptek életbe a nemzetközi szövetség (FIFA) szankciói.
2008. október 6. hétfő 18:41 - Hírextra
Megállapodás hiányában a FIFA felfüggesztette volna a lengyelek tagságát, ami azt jelentette volna, hogy a válogatott nem szerepelhet a világbajnoki selejtezőkön és az ország nem rendezhetné meg Ukrajnával közösen a 2012-es Európa-bajnokságot. A FIFA szabályai szigorúan tiltják a politikai beavatkozást tagszervezeteik életébe.

A sportminisztérium és a PZPN azonban a FIFA által megszabott határidő előtt bejelentette, hogy megállapodott egymással.A sportminisztérium vállalta, hogy kedden kezdeményezi a futballszövetséget múlt hétfő óta ideiglenesen irányító felügyelőbiztos, Robert Zawlocki visszahívását és a PZPN október 30-i tisztújító közgyűléséig a leváltott vezetőség irányítja a futballszervezetet.

A kompromisszum részeként a PZPN irányítói elismerik, hogy a futballszervezet működése jogszabályokba ütközött és a szövetség nem tett meg mindent a korrupció megszüntetéséért. Az ideiglenesen visszahelyezett vezetők munkáját egy független szakértői csoport felügyeli. Ezenkívül a jelenlegi irányítók nem jelöltetik magukat újra a közgyűlésen.

Miroslaw Drzewiecki sportminiszter múlt hétfőn azért hívta vissza a PZPN teljes vezérkarát és nevezett ki ideiglenesen felügyelőbiztost a szervezet élére, mert törvénytelennek ítélte meg a szövetség működését, amely szerinte ráadásul nem tett meg mindent a korrupció felszámolásáért sem.

A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, melynek nyomozása során eddig 117 személyt - klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket - vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását