2024. április 20. - Tivadar

A magassarkú veszélyes?

Óriási összegeket emésztenek fel azok a korrekciós műtétek, amelyekre a magas sarkú cipőt gyakran viselő nők szorulnak. Nagy-Britanniában ezrek mennek tyúkszem-eltávolításra, ujjkiegyenesítésre vagy bütyöklevételre.
2008. október 5. vasárnap 09:51 - Hírextra
Több ezer nő végeztet évente különféle lábműtéteket Nagy-Britanniában, mert már képtelen rendesen járni, miután esztendőkön át tűsarkú cipőt viselt. Az olyan általános beavatkozások, mint a bütyök- és tyúkszem-eltávolítás, évente 13,8 millió fontjába (4,3 milliárd forint) kerülnek a brit egészségügyi rendszernek.

A bonyolultabb műtétek, például a lábujj-kiegyenesítés akár 1200 fontba is kerülhetnek - ilyenekre évente 10,4 millió megy el egy esztendőben. A ujjpercpótlások további 3,3, az idegleszorításból adódó problémák megszüntetése pedig újabb 2 millió fontot emésztenek fel.

"Bár mi, nők szeretjük a magas sarkú cipőket, ha sokáig viseljük őket, kárt tehetnek az egészségünkben" - mondta Emma Supple, a brit társadalombiztosító, az NHS tanácsadója. A szakértő szerint nem szabad folyton tűsarkúban járni, lehetőséget kell adni a lábnak, hogy kipihenje a nem természetes pózban töltött napok fáradalmait.

A bütykök és tyúkszemek rettentő fájdalmasak, arról nem is beszélve, hogy nagyon csúnyák - tette hozzá Emma Supple. A szakértő nemrég az egyik cipőgyártó cég, az MBT számára vezetett kutatást, amelyből kiderült, hogy a liverpooli és manchesteri nők csaknem fele egész héten magas sarkút visel.

Az ezer válaszadóból négyszáz arról is beszámolt, hogy már érte baleset a cipője miatt: a legtöbbjüknek a bokájuk fordult ki.

Manapság egyre többen vetik alá magukat olyan plasztikai sebészeti beavatkozásnak is, amelynek során a talp középső részét egy speciális anyaggal töltik fel, hogy puhább járást biztosítson.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását