2024. május 2. - Zsigmond

Milliók halnak meg légúti betegségben, a fűtés a és a dohány miatt

Több tízmillió ember hal meg Kínában az elkövetkező 25 évben légúti betegségekben és tüdőrákban, ha nem változnak meg a dohányzási és fűtési szokások az országban - állítják kutatók a Tha Lancet brit orvosi szaklapban közzétett cikkükben.
2008. október 4. szombat 07:13 - Hírextra
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének (HSPH) kutatói kiszámolták, hogy a dohányzás és a biomassza - fa, faszén, mezőgazdasági hulladék stb. - háztartási elégetése miatt Kínában 2003 és 2033 között 65 millióan fognak meghalni krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) és 18 millióan tüdőrákban.

A szóban forgó időszakban az említett betegségek okozta halálesetek száma 19, illetve 5 százalékát fogják kitenni a halálesetek összámának.A dohányzás és a biomassza elégetésének fokozatos csökkentésével viszont 2033-ra 26 millióval csökkenhet a COPD okozta halálesetek száma, illetve 6,3 millióval a tüdőrák okozta halálesetek száma.

A harvardi kutatók szerint ehhez bizonyos változtatásokat kell eszközölni a háztartásokban, egyebek mellett megfelelő kéménnyel, levegőt forgató, külső kivezetésű kályhákkal kell felszerelni a háztartásokat.

Kínában a férfiak fele dohányos, és a háztartások több mint 70 százalékban fát, szenet vagy mezőgazdasági hulladékot használnak főzéshez és fűtéshez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását