2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Lady Douglas-ügy

Két és fél évszázaddal ezelőtt az angol nemesség köreiben a legnagyobb botrány volt az a peres ügy, amelyben a Douglas és a Hamilton hercegek álltak egymással perben. A per, amelynek tétje egy hatalmas örökség volt, 10 évig tartott és akkor 100 ezer font
2008. október 4. szombat 13:13 - Hírextra
Douglas hercegnek, Skócia leggazdagabb emberének nem voltak gyermekei. Halála után vagyona a Hamiltonokra szállt volna, de Douglasnek volt egy szépséges húga, lady Jane, aki 47 éves korára határozta el, hogy feleségül megy az akkor már öregembernek számító, 60 éves John Stewart ezredeshez. A pár Párizsba költözött és 3 év múlva érkezett Angliába a hír, amely szerint a lady ikreket szült. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszülettek a Douglas-vagyon örökösei. A Hamiltonok az edimburghi bírósághoz fordultak, állítván, hogy a pár valójában egy szegény francia újszülötteit vásárolta meg. Mindkét fél tanúk sokaságát sorakoztatta fel, terítékre kerültek a lady legintimebb dolgai.

A közvélemény két pártra szakadva kommentálta a per eseményeit. Párizsban még Diderot tanúvallomását is felvették és figyelemmel kísérte a per alakulását maga Voltaire is.
Végül egyértelmű bizonyítékok hiányában a Lordok Háza Douglaséknak adott igazat. Amikor az ítéletet kimondták, Lady Jane már három éve halott volt, és az ikrek közül is csak az egyik, Archibald Douglas maradt életben. Ő örökölte a vagyont, és a címet és ő adta át azokat a következő generációknak. Az utódok között volt Sir Alec Douglas-Home, aki 1963-64-ben Nagy-Britannia miniszterelnöke volt.

Az ügyet most Karl Sabbagh író kavarta fel. Ő találta meg a szóban forgó levelet a jelenlegi Home gróf archívumában. A levélben a lady Istenhez fordul bocsánatért mindazokért a "nemtelen és aljas bűnökért", amelyeket elkövetett és amelyek kibírhatatlan súllyal nehezednek rá. Lord Home azonban nem hiszi, hogy ezzel az örökbefogadásra utalt volna. "Beszéltem róla a húgommal és nem gondoljuk, hogy egy szegény francia házaspártól származnánk. Végtére is egyikünk sem beszél franciául" - nyilatkozta a Times-nak igazi angol arisztokrata humorral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását