2024. május 2. - Zsigmond

Szili Katalin és Köksal Toptan tárgyalt

Jövőre Isztambulban találkozik a magyar, a török és a német házelnök, hogy újra egyeztessenek az 2010-es Európa Kulturális Fővárosai programsorozatról. Ez derült ki Szili Katalin és Köksal Toptan megbeszélése után pénteken Budapesten.
2008. október 3. péntek 17:17 - Hírextra
Norbert Lammert, a Német Bundestag elnöke, Köksal Toptan, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke és Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke azért találkozik Budapesten, hogy megvitassa a 2010. évi Európa Kulturális Fővárosai programsorozatot, amelynek Essen, Isztambul és Pécs lesz a színhelye.
Szili Katalin tavaly kezdeményezte a három ország parlamenti elnökeinek magyarországi találkozóját, amelynek keretében megnyitják az Essen-Isztambul-Pécs kiállítást az Országházban, majd szombaton közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben a politikai támogatás mellett azt is vállalják, hogy saját lehetőségeiken belül segítik az együttműködés sikeres megvalósítását.

Szili Katalin a megbeszélés után az MTI-nek elmondta: mind a három parlamenti elnöknek van kötődése az EKF városokhoz: ő pécsi országgyűlési képviselő, a Bundestag elnökének Essenben van a választókörzete, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke pedig az isztambuli egyetemen tanult. Vagyis a hivatalos részén túl, érzelmi kötődéseink is vannak - jegyezte meg.

A magyar és a török házelnök is sikeresnek ítélte az MTI-nek nyilatkozva a két parlament közt majdnem egy éve zajló twinning programot, amelyben Magyarország uniós tapasztalatokat ad át Törökországnak.

Szili Katalin hozzátette: a twinning program novemberi befejezése után is lesz együttműködés a parlamenti szakbizottságok között.
Köksal Toptan hangsúlyozta: a magyar-török kapcsolatok nagyon jók, és kifejezetten fontosnak tartja az EKF keretében zajló együttműködést is a három város között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását