2024. május 4. - Mónika, Flórián

Összefogás az autistákért

A Közép-Kelet-Európában autizmussal élők és az érintett családok életminőségének javítását, az arra szolgáló anyagi források elérését, a tapasztalat és információcserét szolgáló együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá pénteken Székesfehérváron.
2008. október 3. péntek 14:22 - Hírextra
Az aláírásra az Európai Autizmus Nap keretében, Fejér megye székhelyén rendezett szemináriumon került sor, amelyet a Közép- Kelet-európai autizmussal foglalkozó szakemberek és az érintett szülői szervezetek mintegy hatvan képviselőjének részvételével rendeztek meg.

A rendezvényen Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az együttműködés, a törekvések összehangolása, a folyamatos tapasztalatcsere révén könnyebben, hatékonyabban lehet elérni az autizmussal élők és az érintett családok életminőségét javító uniós forrásokat, eredményesebben lehet azokra pályázni.

Az együttműködéssel nagyobb számban jöhetnek létre azok a komplex rehabilitációs intézmények is, amelyek javíthatják az autizmussal élők integrációs esélyeit - mondta a megyei közgyűlés elnöke.
Cser-Palkovics András (Fidesz) országgyűlési képviselő, a rendezvény védnökeként az oktatás, a képzés megteremtésének fontosságát hangsúlyozta.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha idejében felismerik a szindrómát, s megvannak azok az intézmények, ahol megfelelően tudnak foglalkozni az autizmussal élők képzésével, az esetek egy részében elérhető, hogy képesek legyenek az öngondoskodásra.

Az egyháznak e téren küldetése van - jelentette ki a püspök.
Ennek jegyében kötött már korábban együttműködési megállapodást a székesfehérvári egyházmegye, a Fejér Megyei Önkormányzat és az autizmussal élők ügyét felvállaló Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány.

A székesfehérvári alapítvány az elmúlt években komoly eredményeket ért el: szakmai hátterével integrációs oktatás folyik egy székesfehérvári iskolában, folyamatos képezik a szülőket, s munkájának elismeréseként gyakorlóhelye is az autizmussal élőkkel foglalkozó szakemberek képzésének.

Az alapítvány bázisa szeretne lenni a nemzetközi együttműködésnek - jelentette be Mahlerné Köfner Anikó, az alapítvány elnöke.

A szeminárium keretében a Szent István Művelődési Házban kiállítást is nyitottak. A Nyitott szemmel címet viselő tárlaton az autizmussal élők munkáit - fotóit, rajzait - láthatták a rendezvény résztvevői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását