2024. május 11. - Ferenc

A Robin Hood-adó emelné a fűtésdíjat

A KDNP számításai szerint, a kormány által javasolt, Robin Hood-adónak is nevezett, az energiaszektort terhelő 8 százalékos különadó nem 30, hanem 60-70 milliárd forinttal emelné a lakossági terheket a távhőszolgáltatásban, mivel a beterjesztett törvényja
2008. október 3. péntek 11:59 - Hírextra
Erről Molnár Béla kereszténydemokrata országgyűlési képviselői beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy értékelte: logikátlan a kormány gondolkodása, mivel arra hivatkozva utasította el a távhő áfakulcsának csökkentésére irányuló ellenzéki javaslatot, hogy az nem mérsékelné az árat, mert a szolgáltatók megemelnék áraikat, de a Robin Hood-adó bevezetésével ez szintén azonnal várható lenne.

A KDNP javaslata szerint nem a jelenlegi, a tőzsde által felhúzott, magas energiaárakhoz kell szabni a fogyasztói ár megállapítását, hanem az energiatermelés költségeihez. Hozzáfűzte: a Robin Hood-adó büntetné a hatékonyságot növelő termelőket, mivel az ilyen beruházások értelemszerűen magasabb árréssel járnak.

Molnár Béla úgy látja: a liberalizáció azért káros az energiapiacon, mert Európára és ezen belül különösen Magyarországra az energiaszegénység jellemző, tehát nem lehet nagy kínálat, sok szereplő, vagyis verseny.

"Robin Hood eladta a sherwoodi erőt, de részesedést akar annak terméséből" - kommentálta a politikus a különadó összefüggését azzal, hogy 1995-96-ban a Horn-kormány privatizálta az energiaszektor jelentős részét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását