2024. május 3. - Tímea, Irma

Vörös Pimpernellel indul a színházi évad Szolnokon

A Vörös Pimpernel című musicallel indul pénteken a szolnoki Szigligeti Színház a 2008/2009-es évadja; a romantikus, akciódús, kosztümös darabot, melynek Magyarországi bemutatóját júliusban tartották Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, Molnár
2008. október 2. csütörtök 15:42 - Hírextra
Somogyiné Borhi Gizella, a teátrum sajtóreferensének csütörtöki tájékoztatása szerint a nagy francia forradalom idején játszódó, két felvonásos produkcióban a címszerepet Csengeri Attila és Bot Gábor alakítja kettős szereposztásban, a további főbb szerepekben Koós Rékát, Gombos Juditot és Dósa Mátyást láthatják a nézők.

A mű érdekessége, hogy A Vörös Pimpernelt a fiatalon Angliába került Orczy Emma bárónő írta. A regény hőse Percy Blakeney - a Vörös Pimpernel -, aki a forradalom idején bujkáló arisztokratáknak segít külföldre menekülni. Pimpernel Orczy Emma több könyvének főszereplője lett, de csak az első mű népszerűsége maradandó.

Bár a regény 1905-ös megjelenése óta több mint száz év telt el, a könyv ma is világsiker, az eredeti színpadi változat és a musical mellett több film is készült belőle. Amikor 1995-ben az Egyesült Államokban CD-ROM-ra rögzítették azon 2000 alkotást, amelyet mindenkinek ismerni illik, egyetlen magyar vonatkozású mű került közéjük, A Vörös Pimpernel.

Az 1991-ben bemutatott musical zeneszerzője Frank Wildhorn, aki 1999-ben - 22 év után - az első olyan amerikai komponista lett, akinek a New York-i Brodway-n egyszerre három darabját tűzték műsorra, A Vörös Pimpernel mellett a Jekyll & Hyde-ot és a Polgárháborút. Az eredeti dalszövegeket a szintén amerikai Nan Knighton írta, akinek ez lett az egyik leghíresebb műve. A magyar dalszövegek Valla Attila nevéhez fűződnek, aki több népszerű musical és zenés film fordítója volt, és eddig csaknem ezer dalszöveget írt.

A Szolnokon látható első magyarországi produkció producere Bor Zoltán, a díszleteket Juhász Katalin, a jelmezeket Tordai Hajni tervezte, míg a koreográfiát Halmi Zoltán állította össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását