2024. április 29. - Péter

Skorpióméreggel a rák ellen

Amerikai tudósok szerint egy különös fajta skorpió mérge több rákbetegséget is gyógyíthat úgy, hogy a szervezetben csak a rákos sejteket támadja meg és pusztítja el.
2008. október 2. csütörtök 20:52 - Hírextra
Amerikai tudósok felfedezték, hogy a skorpió mérgéből nyert nem toxikus kivonat a szervezetbe fecskendezve "kikutatja" a rosszindulatú rákos sejteket.

A tudósok azt állítják, hogy a mérget besugározva hatásosan lehet megcélozni a beteg sejteket, miközben az egészségesek érintetlenek maradhatnak.

A Leiurus quinquestriatus skorpiófajta a Közel-Keleten él, és olyan idegmérgekkel (peptidekkel) megpakolt méreggel rendelkezik, amelyik embernél nem okoz halált.

A laboratóriumban végzett kísérletek már bebizonyították, hogy a peptid képes "lerohanni" a mellben, bőrben, agyban és a tüdőben lévő rákos sejteket, miközben az egészségeseket nem bántja.

"Olyan, mintha a tumor maga köré gyűjtené ezt az anyagot" - magyarázza a massachusettsi TransMolecular vállalat egyik szakembere.

Ahhoz, hogy megnézzék, a peptid képes-e halálos adag sugárzást vinni rákos sejtekbe, a kutatók radioaktív jódizotópokat adtak hozzá. Egy tavalyi vizsgálat során az így kapott hatóanyagot 59 operálhatatlan agydaganatos beteg szervezetébe fecskendezték be.

Bár már mindegyik beteg halott, azok, akik nagy dózisban kapták meg a hatóanyagot, átlagosan 3 hónappal tovább éltek.

Az elmúlt hetekben a Chicagói Egyetem kutatói több, különböző típusú rosszindulatú agydaganatban szenvedő beteg szervezetébe fecskendezték be a skorpióméreg kivonatát - egyelőre még nincs hír az eredményekről.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását