2024. március 29. - Auguszta

Orrszarvúbébit várnak az állatkertben

Szülőszobát alakítottak ki Lulunak, a 28 éves vemhes szélesszájú orrszarvúnak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert várhatóan még ebben a hónapban világra hozza kicsinyét.
2008. október 2. csütörtök 14:27 - Hírextra
Az állatkert munkatársai teljesen különválasztottak minden más szomszédos tértől egy istállórészt és ez lett Lulu szülőszobája, amelyet csütörtökön vehetett birtokba. Az elkövetkező hetekben a látogatók csak a Szavannakifutó istállójában elhelyezett monitoron láthatják majd a vemhes orrszarvút. Erre azért volt szükség, mert az ellést megelőző időkben és az ellés során is tökéletes nyugalmat szeretnének biztosítani az állatnak.

A sajtó munkatársai csütörtökön még egészen közelről nézhették meg Lulut. Az orrszarvúmama teljes nyugalommal viselkedett, olyannyira, hogy simogattatta a fülét és még azt is engedte, hogy az oldalához tegyék a kíváncsiskodók a kezüket, hátha megérzik, ahogy a kis orrszarvú mozog.
Sós Endre, az állatkert állategészségügyi és természetvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: az ellésre még ebben a hónapban sor kerülhet, erre utal, hogy a napokban Lulunak már néhány csepp teje is volt, ezért az állatot mostantól éjjel-nappal figyelik.

Hogy az istállóban zajló eseményeket nyomon tudják követni, 13 kamerát szereltek fel. Az állatorvosok még az ellést is monitoron fogják figyelni és csak akkor avatkoznak be, ha az elkerülhetetlenül szükséges.

Az állatkerti szakemberek azt remélik, hogy egészséges orrszarvú fog születni és az anyaállat nevelni fogja kicsinyét. Az előző esetben nem ez történt. Lulu tavaly januárban hozta világra előző borját, Laylát amelyet nem fogadott el, ezért gondozók nevelték fel. A biztonság kedvéért most is felkészültek a mesterséges nevelésre. Egyébként Layla nagyon szépen fejlődik, jelenleg már 1300 kilogrammot nyom.

Lulu tavalyi vemhessége azért volt különleges, mert először hozott világra mesterséges termékenyítés útján fogant orrszarvút. Az idei érdekessége, hogy a mesterséges termékenyítéshez fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak és így még sohasem történt orrszarvúaknál sikeres termékenyítés.

A mesterséges termékenyítés lényege egyébként az, hogy a hím állat szaporítóanyagát (spermáját) mesterségesen juttatják be az anyaállat testébe. A két ivarsejt találkozása, a tulajdonképpeni termékenyítés azonban természetes folyamatként megy végbe, ellentétben a mesterséges megtermékenyítéssel, amikor mindez az anyaállat testén kívül, "lombikban" történik.
A mesterséges termékenyítés, és a szaporítóanyag fagyasztott állapotban való tartósítása azért bír nagy jelentőséggel, mert olyan eszközt jelenthet a természetvédelem számára, amely jelentősen hozzájárulhat e veszélyeztetett nagyemlősök megmentéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását