2024. április 26. - Ervin

Nem lesz szendvics az Andrássy úton

Visszavonták a rendőrségen azt a bejelentést, amelyet a szombati Tarka Magyar! erőszak és kirekesztés elleni tüntetés ellendemonstrációjaként jelentett be egy magánszemély - tudta meg csütörtök reggel az MTI .
2008. október 2. csütörtök 10:30 - Hírextra
Bódis Kriszta, a Tarka Magyar! demonstráció szóvivője az MTI információját megerősítve elmondta: a rendőrség csütörtök reggel értesítette arról, hogy a magánszemély visszavonta a kezdeményezést, ezért arra kérik a rendőrséget, hogy ennek megfelelően biztosítsa a szombati, Erzsébet térről induló, és a Hősök terére tartó felvonulásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán közölte: két ellentétes érdekeltségű csoport is vonulásos demonstrációt jelentett be október 4-re, az Andrássy útra.

Tafferner Éva elmondta: az "Összefogás az erőszak ellen" nevű civil tömörülés még augusztus 28-án jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Hozzátette: a rendezvény szervezőivel először szeptember 3-án egyeztettek.

Szeptember 29-én, hétfőn egy magánszemély szintén demonstrációra vonatkozó bejelentést tett a rendőrségen: a Hősök teréről indulva az Andrássy út szervizútján a Szent István-bazilika előtti térre vonulnak.

Tafferner Éva az MTI-nek elmondta, hogy egy nappal később egyeztetést tartottak a két demonstráció szervezőjével, de arról, hogy milyen eredményre jutottak, illetve ki az ellendemonstrációt bejelentő magánszemély, nem kívánt részleteket elárulni.

Közölte a szombati tüntetésekkel kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartanak.
Az MTI információ szerint október 4-én az erőszak és a kirekesztés ellen meghirdetett vonulásos demonstráció idejére az egész belvárost lezárja a rendőrség fémkordonokkal. Az MTI úgy tudja, a júliusban tartott melegfelvonuláson történtekből okulva a rendőrség az Andrássy utat nem a közvetlen kereszteződéseknél, hanem egy utcával bentebb zárja le, hogy a menet résztvevői ellen tiltakozók "dobótávolságon kívül" kerüljenek.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a szombati demonstrációt megelőző napokban már nagyszabású ellenőrzéseket tartanak a fővárosban, hogy kiszűrjék a gyanús személyeket. Ilyen megelőző ellenőrzéseket tartott a rendőrség legutóbb, a szeptember 20-án tartott budapesti demonstrációk idején is.

A Tarka magyar! elnevezésű rendezvényt, amelynek nyilatkozatát mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta, több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte. A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek véleménye szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, az erőszak minden formáját következetesen elvető legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.
A szerveződés szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a rendezvényükre százezer embert várnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását