2024. április 29. - Péter

Moszkvában van a legtöbb gyilkosság

Moszkva az elkövetett gyilkosságok számát tekintve Európában az első, a világon az ötödik helyen áll - a szomorú rekordot a Moszkovszkij Komszomolec című lap jelentette az amerikai Foreign Policy című folyóiratra hivatkozva szerdán.
2008. október 2. csütörtök 14:13 - Hírextra
A több mint tízmilliós orosz metropolisban százezer lakosra 9,6 gyilkosság jut évente, s ezzel Moszkva messze megelőzi a többi európai fővárost, ahol ez a szám általában 2 körül jár.

Ami a "világranglistát" illeti, toronymagasan a 3,2 millió lakosú Caracas vezet, ahol százezer lakosra évente 130 gyilkosságot jegyeznek fel hivatalosan, de valószínűleg valójában mintegy 160 történik. A második helyen a dél-afrikai Fokváros áll, ahol 62 ez az arányszám.

A harmadik valószínűleg az amerikai New Orleans, ahol a becsült 220-310 ezer fős lakosság mellett a városi rendőrség szerint 67, az FBI szerint 95 gyilkosság jut százezer lakosra.
A negyedik Port Moresby, Pápua-Új-Guinea fővárosa, ahol 250 ezer fős lakosság mellett 135 embert gyilkoltak meg egy év alatt.

Moszkva az ötödik: lakosainak száma mintegy 10,4 millió, s százezer főre 9,6 évente gyilkosság jut. Első viszont Moszkva abban, hogy e bűncselekmények jelentős része fajüldöző indíttatású. Az amerikai folyóirat megemlítette, hogy idén az előző évihez képest 15 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma, viszont a fajüldöző indíttatásúaké hatszorosára növekedett: csak ez első félévben hatvannál több "nem szláv küllemű" embert öltek meg szélsőséges fiatalok.

A Foreign Policy kimutatását idéző Moszkovszkij Komszomolec mindehhez hozzátette: átlagosan napi két olyan haláleset történik, amelyet nyilvánvalóan gyilkosság idézett elő. Ugyanakkor minden ötödik elhunyt férfi és minden kilencedik elhunyt nő esetében a halál oka ismeretlen, s ez 2000-hoz képest a férfiaknál kilencszeres, a nőknél 7,5-szörös növekedést jelent.

A bűnügyi rendőrség munkatársai a lap kérdésére azzal nyugtatták a moszkvaiakat, hogy nincs ok a pánikra, a legtöbb gyilkosság ugyanis "hétköznapi" jellegű - a férj részegen megöli a feleségét, vagy a szomszéd a szomszédot -, vagyis nem bűnözők támadnak egyszerű állampolgárokra. Úgy vélték azonban, a szám valójában nagyobb is lehet, hiszen nem szerepelnek benne a nyomtalanul eltűntek, pedig közülük sok nyilván szintén gyilkosság áldozatává vált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását