2024. május 9. - Gergely

Focimúzeumot építenének

Futballmúzeum építését tervezik a labdarúgó sportéletéről ismert kárpátaljai Nagyszőlősön, ahonnan számos magyar labdarúgó kiválóság is elindult a siker útján.
2008. október 2. csütörtök 15:10 - Hírextra
Az ugocsai futballélet mindig különlegesnek számított Kárpátalján. Nagyszőlős olyan játékosokat adott a futballnak, mint Bilovári József, a Szpartak Moszkva egykori játékosa, Koman Mihály, a ma is aktív Kijevi Dinamo-legenda, vagy a fiatalabbak nemzedékéből Rácz László, a mostaniak közül pedig az ukrán válogatottban játszó Pukánics Adrián - írta csütörtökön az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos ukrajnai lap.

Az újság interjút készített a futballmúzeum megálmodójával, Mindák Imrével, a Nagyszőlősi Járási Labdarúgó Szövetség elnökével, aki elhatározta, hogy mindenképpen életre hívja az ugocsai futballélet történetét és a neves elődök emlékét megörökítő múzeumot. Mint elmondta, már a nyolcvanas években elkezdte gyűjteni a korabeli dokumentumokat, focirelikviákat. Mostanra elkészült a múzeum épületének tervdokumentációja is, a város pedig kiutalta a szükséges földterületet - tette hozzá.

Mindák szerint azonban az ugocsai sportbarátok saját erőből képtelenek lennének felépíteni a múzeumot, ezért nemrégiben megkeresték Hrihorij Szurkiszt, az ukrán futball első emberét, aki támogatásáról biztosította a kezdeményezést, amely ráadásul egybevág a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó Európa-bajnoksággal. A terv megvalósításához ugyanakkor - fogalmazott az elnök - feltétlenül szükség lesz Magyarország és az ukrán futballélet támogatóinak további segítségére is. A sportember tudomása szerint hasonló múzeum Ukrajnában csak Kijevben található.

A már meglévő kiállítási tárgyakról Mindák elmondta, hogy egyebek mellett megszerezte az 1912-ben alakult Nagyszőlősi Sport Egylet, azaz a legelső ugocsai futballklub alapító okiratát, Koman Mihály pedig felajánlotta neki azt a futballcipőt, amelyben először rúgott labdába a Kijevi Dinamo színeiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását