2024. március 29. - Auguszta

Banderas lázadozik

Az amerikai filmipar nyomasztó súlya ellen emelték fel szavukat Mexikóvárosban, a hispano-amerikai kultúráról rendezett első mexikóvárosi kongresszuson spanyolajkú filmesek, színészek, köztük a Hollywoodban is sztárnak számító Antonio Banderas.
2008. október 2. csütörtök 18:13 - Hírextra
A szerdán kezdődött tanácskozáson számos jelenlévő szóvá tette, hogy a térség filmszínházaiban főleg az amerikai filmeket vetítik.

Hector Guido uruguayi filmszínész egyenesen úgy fogalmazott, hogy (az amerikaiaknak) "már nincs szükségük arra, hogy katonailag szálljanak meg, elözönlenek kulturálisan, és ez a legrosszabb invázió, amelyet elszenvedhetünk".

"Nem annyira a spanyolajkú filmek forgatása a probléma, mivel erre innen vagy onnan kerül pénz - viszont szörnyű gondjaink vannak e filmek terjesztésével" - fejtette ki Antonio Banderas, az egyedüli, aki "a másik táborban" is megvetette a lábát.

Zorro legendás megtestesítóje olyan filmtörvény megalkotását sürgette a térség politikusaitól, amely megfelelő finanszírozást nyújtana a latin-amerikai filmkészítőknek. Banderas a közeljövőben visszatér Mexikóba, hogy Luis Mandoki egyik filmjében szerepeljen.

Mercedes Sampietro, a Spanyol Filmakadémia volt elnöke kifejtette: az észak-amerikai filmipar "hihetetlen eszközökkel rendelkezik arra, hogy biztosítsa jelenlétét a mozikban".

A Hollywood elleni vádbeszédek közepette különvéleményt képviselt Julio Fernandez spanyolországi filmforgalmazó, aki szerint nem az amerikai filmipar a fő gond, hanem az olyan spanyolajkú forgatókönyvek és projektek hiánya, amelyek túllépnek a nemzeti kereteken.

Véleménye szerint a spanyol, a mexikói vagy az argentin filmek jobbára túlságosan helyi témákat dolgoznak fel... "Nem lehet egyfelől spanyol-amerikai piacról beszélni, miközben másfelől mindenki tovább készíti a maga saját filmjeit" - mutatott rá.

A hispano-amerikai kultúráról rendezett első kongresszus vasárnapig tart, megállapításait az október 29. és 31. között Salvadorban megrendezendő spanyol-amerikai csúcsértekezlet résztvevői elé terjesztik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását