2024. április 26. - Ervin

Ismét ég az olimpiai láng

Több mint ezer szakácsot és cukrászt várnak a világ minden tájáról az október 19-22. között megrendezendő XXII. Nemzetközi Erfurti Szakács- és Cukrászolimpiára. A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) csapata és a magyar nemzeti szakácsválogatott október 3-á
2008. október 1. szerda 19:00 - Hírextra
Négyévente rendezik meg a legnagyobb és leggazdagabb hagyományokkal rendelkező szakácsversenyt, show-t és szakmai találkozót egyben. Az idén 47 országból érkeznek Erfurtba tekintélyes, Oscar-díjas séfek, fiatal kezdő szakácsok, valamint amatőrök és egyszerű érdeklődő hobbifőzők egyaránt.

Magyarországot a nemzeti szakácsválogatott és a BGF regionális válogatottja, valamint egyéni indulók képviselik a német városban.

A felkészülés - amely olyan kimagasló szaktekintélyek segítségével történik, mint Lukács István háromszoros Oscar-díjas, többszörös olimpiai világbajnok mesterszakács - már több hónapja zajlik. Összesen hatszor készítette el az ételeket itthon a csapat. A verseny feltételeit és az értékelés szempontjait nemzetközi szabványok határozzák meg.

Ebben szerepet játszik, hogy mennyire finom az étel, milyen a külső megjelenése, és hogy követi-e a versenyző a legfrissebb tálalási rendeket. Október 3-án Kecskeméten a Tanyacsárdában utolsó alkalommal főzik meg az olimpikonok a most még titokban tartott menüsort. Hidegkonyhában is indulnak természetesen a magyarok - tudta meg az MTI munkatársa Verebes Páltól, a BGF oktatójától, a csapat menedzserétől.

Ez az egyik legfontosabb és legrangosabb szakmai verseny a világon, nem véletlenül nevezik szakácsolimpiának. Először 1900-ban rendezték meg a mai szakmai vetélkedő elődjét, akkor Frankfurtban. Ma már hagyományosan Erfurt a helyszín.

Érdekesség, hogy ilyenkor meg is kóstolja a zsűri a hideg és a meleg ételeket - ez nem minden szakácsverseny esetében természetes. A hidegkonyhai mesterfogások egy része olykor csak a szemnek szól, és a látvány, technikai fogások és a szép kivitel láttán ítélnek a mesterek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását