2024. május 5. - Györgyi

Burkoltan ugyan, de elutasítaná az utcai erőszakot

Ha a közrendvédelmi törvénycsomagot, akár módosított formában is, de nagyon nagy többséggel fogadná el az Országgyűlés, akkor ezzel a parlamenti pártok mindegyike kifejezhetné, hogy nem tűri el a rendbontást az utcákon - mondta Bárándy Gergely (MSZP) orsz
2008. október 1. szerda 14:40 - Hírextra
Hangsúlyozta: ha a jobboldal valóban úgy gondolja, hogy el kell határolódni a szélsőséges megnyilvánulásoktól, akkor szavazzák meg a törvénycsomagot, mert annak jelzésértéke lenne.
Közölte, az MSZP frakciója támogatja a közrendvédelmi törvénycsomag előterjesztését; azzal együtt, hogy mivel ezt egy kiemelten nagy jelentőségű javaslatnak tartják, minden módosító indítványra nyitottak.

A törvénycsomag kapcsán a tojásdobálásról szólva elmondta: hétfőn megkapta a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetőjétől azt a büntetőkollégiumi véleményt, amely elősegíti az ügyben az egységes jogértelmezést. "Ez kimondja, hogy a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás jogába, tilalmazott cselekmény. Ezt az álláspontot osztja a kormány és az MSZP is" - jegyezte meg a politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy keddi vezérszónoki felszólalásában Répássy Róbert (Fidesz) azt mondta, a javaslat több ponton is alkotmánysértő, Bárándy Péter kifejtette, írják le, mit és miért tartanak alkotmányosan aggályosnak. "Adott esetben nyitottak vagyunk a változtatásra, de amíg semmilyen érvet nem tesznek mellé, addig nem lehet vele mit kezdeni" - fűzte hozzá.

Kedden a KDNP vezérszónoka, Szászfalvi László arról beszélt, hogy a jogalkotók nem vették figyelembe a civil jogvédő szervezetek állásfoglalását. Ezzel kapcsolatban a szocialista képviselő közölte, a civil, jogvédő szervezetek álláspontja nagyon fontos, de mind a kormánynak, mind az Országgyűlésnek megvan az a lehetősége és joga, hogy megnézve ezeket, ne értsen egyet velük.
Hangsúlyozta, sok esetben nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy bizonyos civil szervezeteknek van politikai irányultságuk.

Rámutatott arra, hogy véleménye szerint az igazi megoldás az lenne, ha a büntető törvénykönyv és a gyülekezési törvény is módosulna.A közrendvédelmi törvénycsomag módosítani kívánja a büntető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. Változik a garázdaság és az etnikai csoport tagja elleni erőszak paragrafusa, súlyosabbnak minősülnek a bíróságok és más hatóságok, azok eljárásai illetve tagjai ellen irányuló cselekmények és a közérdekű üzem működésének megzavarása elnevezésű tényállás egyes esetei, továbbá a szabálysértési bírságok hatékonyabb behajtását is célozza a javaslat.

A garázdaság súlyosabban minősülő esetei közé tartozik a javaslat szerint például a politikai, sport, vagy kulturális tömegrendezvényen való elkövetés. Továbbá a javaslat tartalmazza az erőszak törvényi definícióját, ami más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás akkor is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészet miniszter a csomag parlamenti általános vitájában azt mondta, megbomlott a szabadságjogok gyakorlásának határaira vonatkozó közmegegyezés, ezért a jogalkotásnak kell kijelölnie az elfogadható és az elfogadhatatlan magatartás közötti választóvonalat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását