2024. április 16. - Csongor

Nem segítenek ezek a szerek

Két népszerű, artritisz és ízületi fájdalmak ellen alkalmazott étrendkiegészítő, a glükozamin- és a kondroitinszulfát úgy tűnik, nem lassítja jobban az artrózisos térd porckopását, mint a placebo - közölték amerikai kutatók.
2008. szeptember 30. kedd 12:05 - Hírextra
Az Arthritis and Rheumatism című szaklap októberi számában megjelenő dolgozatukban ugyanakkor hozzáteszik, hogy megállapításaik egy része ellentmondásos, ezért további tanulmányokat tartanak szükségesnek.

"Két év alatt a kezelések nem eredményezték az ízületi rés beszűkülésének klinikailag fontos javulását" - mondta Allen Sawitzke kutatásvezető, a Utah-i Egyetem orvosi karának munkatársa.
Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) alternatív gyógymódokkal foglalkozó központja által támogatott tanulmány megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, melyek az említett kiegészítők hatástalanságát, vagy csekély hatását mutatták ki.

Sawitzke és csoportja gondban volt a GAIT elnevezésű tanulmány vizsgálati eredményeinek értékelésekor, mert a placebót szedő pácienseknek kisebb mértékű volt a porckopása, mint azt várták.

Az előző, 2006-ban lefolytatott GAIT tanulmány azt mutatta, hogy a kiegészítő szerek nem csökkentették az artrózisos térdfájdalmakat, leszámítva a közepesnél erősebb fájdalommal élő páciensek kis csoportját.

Ezt követően 572 önkéntessel folytatták a vizsgálatot további 18 hónapig és úgy találták, hogy a kiegészítők nem lassították a porckopást akár külön, akár együttesen alkalmazták a szereket. 24 százalékkal romlott a résztvevő páciensek artrózisa, akár mindkét kiegészítőt egyszerre szedték, akár placebót kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását