2024. április 25. - Márk

Új típusú szorongásgátlók próbái jövőre kezdődhetnek

Belátható időn belül megkezdődhetnek a gyógynövényeken alapuló új típusú szorongásgátlók klinikai vizsgálatai; a készítmény az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) kutatóinak felfedezésén és szabadalmán alapul - mondta hétfőn Freund Tamás aka
2007. december 10. hétfő 18:29 - Hírextra

Freund Tamás annak kapcsán nyilatkozott, hogy kedden veszi át "Az év ismeretterjesztő tudósa díjat - a csillaggal", s az ünnepségen "Cannabinoidok szerepe kóros agyműködésekben: a szorongástól az epilepsziáig" címmel beszámol az általa vezetett kutatócsoport eredményeiről.

Ismertetése szerint humán alkalmazásra szánt készítményt állítanak elő gyógynövényből, erre konzorciumban nyertek pályázatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH). A farmakológiai vizsgálatok elvégzése körülbelül háromnegyed évet igényel, majd a KOKI szerződést köt egy klinikai tesztelő céggel, amely több központban - Magyarországon és külföldön - végzi el a készítmény klinikai próbáit.

"Az agyra köztudottan hat a marihuána aktív komponense, a cannabis. Kiderült, hogy ez azért lehetséges, mert az agyban belső, úgynevezett endogén cannabinoidok termelődnek. Ennek megfelelően az agy rendelkezik e vegyületek érzékeléséhez szükséges receptorral (jelfogóval)" - magyarázta a tudós.

Ismertetése szerint a cannabinoid vegyületek a jelfogókkal egyetemben az idegsejtek közötti kommunikáció egészen új formáját teszik lehetővé.

"Az eddig ismert kommunikáció az idegsejtek között arról szólt, hogy az impulzust generáló idegsejt továbbítja az ingerületet. Itt viszont a fogadó idegsejt képes visszaszólni az ingerületet küldő neuronnak, hogy elég az impulzusokból" - mondta Freund Tamás, hozzátéve, hogy a rendszer felfedezése részben a KOKI kutatóinak nevéhez fűződik.

"Sikerült lokalizálnunk az agyban a rendszer receptorait, meg tudtuk mondani hogy hol, milyen területen, milyen sejttípusokhoz kötődnek és hogyha ezeket aktiválják - a kívülről bevitt marihuána hatóanyagával, vagy az agy által termelt cannabinoidokkal, ez pontosan milyen mechanizmusokat indít be, milyen neuronhálózatokat befolyásol, milyen betegségek kialakulásában játszik szerepet" - emelte ki.

Kifejtette: a hibás visszajelzés az agy egyes területén pánikbetegséget okoz, más agyterületen a rendszer az addikcióban játszik óriási szerepet, s nemcsak a cannabis-szal, hanem az alkohollal, nikotinnal, heroinnal, vagy bárminemű egyéb anyaggal szembeni függőség kialakulásában is. A rendszere meghibásodása a kóros elhízásban is közrejátszik.

"A KOKI kutatóinak sikerült elsőként bebizonyítani a rendszer szerepét a szorongásban olyan egereken, amelyeknél kiiktatták a cannabinoid-receptor génjét. A génkiütött" állatoknál ötször erősebb a szorongás a kontrollcsoporttal szemben" - mondta az akadémikus, hozzátéve, hogy ezeknél az egereknél nem lehet alkoholfüggőséget kiváltani.

"Azt is nekünk sikerült bebizonyítanunk, hogy a cannabinoid-rendszer az epilepszia kialakulásában is óriási szerepet játszik. Károsodása estén túlserkentés alakul ki, mivel az impulzust gerjesztő sejtek nem kapják meg a negatív visszajelzést" - emelte ki.

Freund Tamás magyarázata szerint e hatásmechanizmusok megismerése új típusú megközelítést jelent a terápiában.

Tájékoztatása szerint az intézetnek már van egy szabadalma, amelynek hasznosítására céget hozott létre: olyan gyógynövényalapú új szorongásgátló készítményeket fejlesztenek ki, amelyek a jelenleg használatos gyógyszereknél sokkal kisebb mellékhatásokkal rendelkeznek majd.

"Az NKTH-tól elnyert pályázatban az alapkutatások folytatására is kaptunk pénzt. A már létező modellünk alapján a szorongás speciális alfajai kezelésére alkalmas gyógyszer-kombinációkat próbálunk kifejleszteni" - mondta.

Kifejtette: némely készítmény a vizsgadrukk, vagy a fogorvostól való félelem csillapítására alkalmas, más a súlyos krónikus szorongás kezelésére.

"Valószínűleg mindegyik egy kicsit másképp keletkezik, s ezért mindegyiket más gyógynövény-kombinációval lehet majd csökkenteni, vagy megszüntetni. A mi modellünk alapján, úgy gondolom, sikerül megfelelő gyógynövény-kombinációt kifejleszteni a poszttraumatikus stresszbetegségre, amely a ma létező szorongásgátlókkal nem is gyógyítható" - mutatott rá Freund Tamás.

Kifejtette: az amerikai hadseregben ez egy óriási probléma, a bevetésen részt vett katonák 70 százaléka szenved poszttraumatikus stresszben, s jelentős részük depresszióba esik. A katonák között kétszer annyian lesznek öngyilkosok, mint ahányan a harcokban elesnek.

"Úgy gondoljuk, hogy a mi modellünk alapján ezen a területen is sikerül majd közelebb jutni a megoldáshoz" - összegezte Freund Tamás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását