2024. április 29. - Péter

Napirend előtt

Komplex kormányzati intézkedéseket szorgalmazott a távfűtéses lakásokban élők megsegítésére Lakos Imre (SZDSZ) kedden napirend előtti felszólalásában; Keller László pénzügyi államtitkár szerint a szabad demokraták ugyanott keresik megoldást, ahol a kormá
2008. szeptember 30. kedd 11:57 - Hírextra
Nem a különböző támogatások adják a megoldást, hanem a gazdasági környezet átalakítása - vélekedett Lakos Imre az úgynevezett Robin Hood-adóval kapcsolatban. Szavai szerint a Robin Hoodok és a Rózsa Sándorok kora már nem a XXI. század.

A politikus szerint azért drága a távfűtés, mert az egymást követő kormányok irracionális hatósági gázármegállapítási politikája a távhőszolgáltatást verseny- és árhátrányba kényszerítette az egyedi gázfűtéshez viszonyítva.

Lakos Imre azt mondta: szükség van az erőművi hőárak leszorítására, a szolgáltatás végfelhasználói árának mérséklésére. A pazarló felhasználás miatt pedig helye van a lakások és az elosztórendszerek korszerűsítést segítő programoknak - fűzte hozzá.

Keller László úgy vélte, a kormány törvényjavaslata a lakások energiapazarlásának megszüntetésével is foglalkozik, de emellett szociális ágon is segíti a távfűtéses lakásban élőket addig, amíg a korszerűsítés megvalósul.

Mint mondta, a kormány és az SZDSZ ugyanarról beszél, és nagyjából ugyanabban az irányban keresik a megoldási módot is. Az államtitkár ezért arra kérte az SZDSZ-t, hogy ha ennyire egyetértenek az elvekben, akkor támogassák a törvényjavaslatot.

A pártok képviselői az október 1-jei idősek világnapja kapcsán a jelen és a jövő nyugdíjasainak helyzetéről beszéltek.Iván László (Fidesz) szerint a magyar idősödök ügye veszélyben van Magyarországon, mind többen kerülnek megélhetési válságba. Az ellenzéki képviselő szerint ebben a kérdésben közfelelősségnek nyoma sincs, hazai kormányzati zavarok mindinkább elérik az idősügyet is.

Az idősödök és idősek fenntartható egészsége és életminősége minden szinten romlik, ugyanúgy, mint a biztonságos ellátásokhoz való hozzáférésük - fűzte hozzá. Iván László szerint az idősek körében megélhetési válság észlelhető.

Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány olyan ellátási hálózatot épített és épít ki, amely biztosítja, hogy az időseket minél hosszabb ideig lehessen saját otthonukban ápolni. A kormánypárti politikus a készülő idősügyi stratégiával kapcsolatban azt mondta, nem szabad a korosztályokat egymás ellen feszíteni, az a feladat, hogy a fiatal és az idős generáció együttélését segítsék elő.

Pettkó András (MDF) szerint a nagy ellátórendszerek folyamatosan zajló reformja nem biztosítja a hozzáférést mindenki számára, így megnőtt annak a lehetősége, hogy az egyedül élő idős ember magára maradjon. A politikus az MDF időseket érintő javaslatai közül kiemelte a kegyeleti járandóság, illetve egy olyan tiszteletdíj bevezetését, amelynek alapján minden 65 év feletti szülő gyermekenként 3-3 százalékos nyugdíjemelést kapna.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: "a magyar nyugdíjrendszer jó bőrben van. Köszönjük szépen, nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer se jövőre, se tíz év múlva, se húsz év múlva". Mint mondta, ha a nyugdíjrendszerhez megfelelő foglalkoztatáspolitika járul, akkor lesz annyi járulékfizető, hogy finanszírozni tudják a nyugdíjrendszert.

Utalt arra, hogy az Idősügyi Tanács közreműködésével készül a nemzeti idősügyi stratégia, amely áttekinti a szociális ellátórendszereket, a társadalombiztosítási nyugellátásokat és az egészségügyi ellátást. Hozzátette: a dokumentum őszre készül el, és jövő tavasszal a Ház elé hozza a kormány.

Harrach Péter (KDNP) elmondta, hogy csütörtök reggel ismeretlen tettesek darabokra törték a kiskunhalasi főplébánia templom kertjében álló Mária szobrot.A képviselő szerint ez kultúra-, közösség- és vallásellenes cselekedet volt, és súlyos társadalmi probléma megnyilvánulása.

 Hozzátette: a politikának is felelőssége van az ügyben; "akik egyház nélküli társadalomban gondolkodnak, vagy az egyházi intézmények normatíváját visszatartják, azok egy olyan szellemiséget erősítenek meg, ami ehhez hasonló cselekményekre biztat deviáns embereket".
Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára válaszában egyetértett azzal, hogy a szobor megrongálása súlyosan kultúra-, közösség- és vallásellenes
 cselekmény volt, és mint mondta, a kormány és az Országgyűlés is elítéli a történteket.
Az államtitkár nem értett egyet azzal, hogy összefüggés lenne a bűncselekmény és a között, hogy az oktatási tárca vitatkozik egyházakkal a vatikáni szerződés értelmezéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását