2024. április 28. - Valéria

Felvidéki autonómia: rosszindulatú manipuláció

A szlovák fiatalok szerint a magyarok eleve szlovákellenesek, a magyaroknak bohóckirályuk van, a magyarok elfoglalták tőlük 1100 évvel ezelőtt, a honfoglaláskor ezt az országot. Szó szerint visszamondják Ján Slota szavait – nyilatkozta a HírExtrának
2008. szeptember 30. kedd 07:49 - Kőrösi Viktor Dávid
Kezdjük a legaktuálisabbal, az autonómia kérdésével. Miért most jött az autonómia ötlete?

Nem teljesen értem, mire gondol?

Megjelentek írások a napokban arról, hogy Ön meghirdette az autonómiát, s hogy szlovákiai magyar parlamentre van szükség.

Bugár szerint Csáky felelőtlen
„Csáky nyilatkozata a kis szlovákiai magyar parlament szükségességéről ráadásul nem csak azért borzasztóan káros, mert egy pártszervek által egyáltalán nem megtárgyalt, tehát hivatalosan nem létező dokumentumra hivatkozik, hanem mert teljességgel figyelmen kívül hagyja a kormánypárti részről jelenleg megnyilvánuló magyarellenességet és már pusztán az autonómiával, mint kifejezéssel szemben is megnyilvánuló rettegést, ellenszenvet. Különben is egyszerűen butaság az autonómia mumusával előhozakodni most, amikor a szlovákiai magyarság számára olyan létfontosságú dolgok kerültek veszélybe,mint a szlovákiai magyar iskolák állami támogatása, a földrajzi nevek magyar nyelvű használata a tankönyvekben."
Forrás: parameter.sk
Ezt én butaságnak tartom, rosszindulatú manipulációnak. Nem hirdettem meg semmit.

Még Bugár Béla is reagált az ügyre, azt mondta, hogy felelőtlen és káros az Ön autonómia-ötletelése.

Bugár úr téved, nem először. Hogy világos legyen: szombat este találkoztam Dunaszerdahelyen Tőkés Lászlóval, s elmondtam neki, hogy 5 évvel ezelőtt, még kormányhivatalban kidolgoztunk egy dokumentumot, amely a Szlovákiában élő kisebbségek jogállásáról szólt. Ezt a 2002-es, második Dzurinda-kormány programjának alapján tettük, amely tartalmazta ezt a kötelezettséget, a kisebbségi kultúra és oktatásügy önkormányzatát, értelemszerűen nem csak a magyarok, hanem a többi közösség számára is. Erről a dokumentumról háromszor tárgyalt az akkori koalíciós tanács, de sajnos a szlovák kollégáktól nem kapott támogatást, így nem került a parlament elé. Erről beszéltünk Tőkés Lászlóval.

Nem értelmezhető ez mégis egyfajta kulturális autonómiaként?

A kultúra és oktatásügy önkormányzatáról van szó.

Tehát ez autonómiaként semmilyenképpen sem értelmezhető.

A „csúsztatás”
(...) Csáky Pál vázolta az (...) autonómia törvénytervezet egyes elemeit. Az MKP-elnök elképzelése szerint egy oktatásügyi és kulturális intézményeket, szervezeteket felügyelő kis szlovákiai magyar parlamentben kapnának helyet a szlovákiai magyarság választott képviselői. A döntéshozó és költségvetéseket elosztó kis parlament felett a szlovák parlament csak a törvényességre felügyelne.
Forrás: parameter.sk
A Magyar Koalíció Pártja nem használja az „autonómia” kifejezést, mert Szlovákiában ez torzult módon rögzült a közgondolkodásban.

Hetekkel ezelőtt elfogadtak egy szándéknyilatkozatot egy brüsszeli összmagyar lobbiirodával kapcsolatban. Mit várnak ettől az irodától?

Valószínűleg ezt majd az üzemeltetőknek kell pontosítaniuk. Létrejött egy 19 tagú kuratórium, amelybe mi csak egy tagot delegálunk. Az iroda fenntartója a magyar Országgyűlés, illetve az országgyűlési pártok. Úgy gondolom, hogy ennek elsősorban információkat kell szolgáltatnia a kisebbségi közösségekről, azok életéről és problémáiról, az Európai Unió döntéshozói számára. Egyébként Brüsszelben tudtommal több mint 5000 lobbiiroda működik, tehát ez nem valami újdonság.

Ez azonban egy határokon átívelő lobbiiroda lesz.

Autonómia, de mégsem
Csáky Pál emlékeztetett arra, hogy pártja a szlovákok rendkívüli érzékenysége miatt az autonómia fogalmát igyekszik elkerülni. Annál is inkább, mert politikai törekvéseiben inkább ennek szinonimáját, az önkormányzatiságot szorgalmazza és úgy is gondolja, hogy a
tényleges önkormányzatiság keretei között a kisebbségi jogoknak is érvényt lehetne szerezni. A mindennapok gyakorlata azonban sajnálatos módon nem ilyen, hanem következetesen magyarellenes - mondta az MKP elnöke.
Forrás: dunatv.hu
A Siemens lobbiirodája is határokon átívelő.

Azonban a szlovák és román politikai elit az összmagyar lobbiirodát nem biztos, hogy jó szemmel nézi, ellentétben a Siemensével.

A tényszerű információkkal kapcsolatban senkinek nem lehet kifogása. Amennyiben tisztességes politikát folytatnak Magyarország partnerei a szomszéd államokban, akkor nincs szenzáció, akkor tisztességes kisebbségi politika van. Megjegyzem, a második Dzurinda-kormány idején nem volt szükség ilyen irodára. A kisebbségi politikával persze akadnak problémák, azonban ennek a kulcsa mindig az aktuális hatalom kezében van. Az tud javítani és rontani is, aki a hatalmat gyakorolja. Szlovákiában azt látjuk, hogy főleg a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati részvétele rontott a helyzeten.

Ján Slota – ha már nála tartunk – mekkora akadályt jelent? Komolyan veendő figura ő vagy csak egy hőzöngő bohóc?

Slota mint személy és politikus önmagában nem jelentene nagy gondot, ha nem lenne hatalmi pozícióban. A probléma ott van, hogy Robert Fico kormányra emelte őt és három olyan minisztériumot bízott a Szlovák Nemzeti Párt politikusaira, amelyek fontos tárcák, s érzékenyen érintik a magyar-szlovák együttélést. Most csak a szlovák oktatási minisztériumra utalnék, amely egy többnemzetiségű társadalomban, ahol kisebbségi iskolarendszer működik, nem folytathatja az egy nemzet (csupán a szlovákság) szempontjából megfogalmazott elképzeléseit. Ez fokozza a problémát: oda beültették a saját embereiket, akiknek más világlátásuk van, mint amilyennek a 21. század Európájában lennie kellene.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását