2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ nem támogatja

Annak ellenére, hogy a kormány által benyújtott törvényjavaslat valóban előrelépést jelent az eddigi szabályozáshoz képest, a Szabad Demokraták Szövetsége azt nem tudja támogatni.
2008. szeptember 30. kedd 10:01 - Hírextra
Az SZDSZ véleménye az, hogy egy demokráciában a közérdekű adatok nyilvánossága kell, hogy legyen a fő szabály.

Ezzel szemben a közérdekű, tehát az állampolgárokra tartozó, dokumentumok titkosíthatósága csak szűkre szabott és indoklásra szoruló kivételként jelenhet meg.

A liberálisok álláspontja szerint meg kell szűnnie a kommunista rendszerből megmaradt „civil” felelősségnek az állam titkaiért.

Az SZDSZ azt kívánja elérni, hogy a bíróság és az ügyészség szándékos hivatali titoksértésnél szűntesse meg az eljárást, amennyiben megállapítja, hogy a nyilvánossághoz fűződő közérdek erősebb, mint a titkossághoz fűződő.

Ezt kívánja a jogi rendszerváltás véghezvitele, a jogállami normák kiteljesítése, a korrupció elleni fellépés és a tényfeltáró újságírás szabadsága.Csak akkor beszélhetünk ezen követelmények a teljesüléséről, ha olyan tervezetet nyújt be a kormány, amelyben a fenti javaslatok megfogalmazódnak.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását