2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az első abszolút győzelem!

Élete első abszolút tereprali győzelmét aratta Péter Géza, Czeglédi Péterrel az oldalán, a szeptember 25-28. között megrendezésre került Carpatica Rally Raid elnevezésű román tereprali bajnoki futamon.
2008. szeptember 30. kedd 15:29 - Hírextra
A román bajnokság utolsó előtti futama, Temesvár és Szatmárnémeti között került megrendezésre 642 kilométeres össztávon, melyből a verseny végére a különböző szakasztörléseknek köszönhetően 316,19 km „maradt” a teljesítendő versenytáv. A páros igazán hosszú, eseménydús és rendkívül kalandosra sikerült versenynapokon van túl.


Péter Géza:
„Életem legnehezebb és legeseménydúsabb versenyén vagyok túl. A három nap alatt volt minden, amit csak el tudok képzelni ebben a sportban: dagonyátzunk sárban, száguldottunk kiváló murvás utakon és rengeteget keveregtünk, vagy ha szépíteni akarok: tájékozódtunk, talán csak az ásás maradt ki! Soha nem keveregtem még ennyit vagy mentem egyhuzamban annyi gyorsasági kilométert, mint például a szombati napon. Ugyanakkor nagyon élveztem a vezetést, a versenyzést, rengeteget tanultam.

Vasárnap pedig egy sor olyan új érzésben lehetett részem, amiben korábban még soha: pl. elsőként indulni egy mezőny elején, vagy nyertesként középen állni a dobogón. Igaz, hogy a mezőny nem olyan erős, mint a magyar bajnokságban, mégis úgy érzem keményen és tisztességgel megküzdöttünk ezért az esőségért. Mindhárom nap ott kellett lenni fizikailag is és fejben is, mert fárasztó és megizzasztó volt minden egyes méter, sokkal több figyelmet és koncentrációt igényelt, mint ahogy azt vártam!

Czegónak külön köszönet mindenért, ki sem tudom fejezni, hogy milyen sokat segített az, hogy ott ült mellettem: azt hiszem, ha nincs ott, még mindig valahol az erdőkben, mezőkön bóklásznék!
Mindenképpen meg szeretném köszönni a szervizcsapatnak a munkáját, akik újra és újra versenyképessé tették az autót!

A román bajnokság, a mezőny, a felvonultatott technikák sokkal szerényebbek, mint nálunk, a sportszakmai szervezés más, a legjobb szó rá, hogy lazább, mint amit megszoktunk. Van még sok tisztázandó pont, főleg a szabályok és azok betartása terén. Ugyanakkor a pályák, a „terep” zseniális, minden volt, amit ebben a sportban csak kívánhattunk, az a kedvesség, amivel fogadtak, az a kiszolgálás, amiben a versenyzők részesültek példátlan, a segítőkészség, a rugalmas hozzáállás, mind-mind figyelemre méltó! Úgy gondolom minden alap meg van ahhoz, hogy a közeljövőben nagyon színvonalas versenyeket rendezhessenek, mert ami hiányosságot tapasztaltunk arra van már egyszerű és elérhető megoldás.

Külön ki szeretném fejezni nagyrabecsülésemet az elsőalkalmas rendező, dr. Ramona Marisnak, aki szívvel-lélekkel mindent megtett, hogy első versenye egy jól sikerült, emlékezetes futam legyen. A magam és az egész csapat nevében gratulálok neki!”

Czeglédi Péter:
„Nem is emlékszem mikor voltam utoljára navigációs szempontból ilyen komoly kihívást jelentő versenyen. A román szabályok vagy inkább szokások némiképp eltérnek attól, amit itthon használunk, vagy amit megszoktunk, de a kihívást és a problémákat nem is igazán ez okozta, hanem az, hogy az itiner közel sem volt olyan részletes és sok helyen pontos, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Sok információ hiányzott, ami a tájékozódást segíthette volna, sok olyan, ami a pályán található veszélyforrásokat - pl. gödrök, brutális árkok, partoldal-leszakadások, stb. – előre jelzi, rendszeresen előfordult, hogy amit láttunk, és ami le volt írva az nem egyezett. Mint megtudtuk ennek az volt az oka, hogy a felírás óta a területet beszántották, fákat vágtak ki, ezért volt az, hogy a valóság köszönőviszonyban sem volt a felírtakkal.

Ennek köszönhetően a hosszú szombati napon és vasárnap az első körben is alaposan és többször is eltévedtünk, körzőztünk, kerestük a helyes utat, irányt, hiányzó jeleket. Az előírt távokhoz képest sokkal többet mentünk kilométerben és időben is.

Az itiner hiányosságait jól jelzi, hogy szombaton egy 77 kilométeres részt (kb. a napi szakasz harmadát) nap közben kivettek, mert senki nem talált rajta végig. Mi ugyan – mivel nem tudtak értesíteni a szekció törléséről – végigmentünk rajta, de alaposan megizzadtunk mire kitaláltunk!
Ezekkel együtt is nagyon jól éreztem magam, és mint navigátor rég nem „dolgoztam” ennyit egy versenyen. Nagyon jó pályák voltak, amin volt minden, amiről ez a sport szól: kemény murva, földes, erdős és mezős részek, sár, tempós és off-road-os helyek. A vendéglátásra, a fogadtatásra, az egész hétvégén tapasztalható figyelemre egy rossz szót nem tudok mondani. Sokkal élvezetesebb, igaz fárasztóbb is volt így versenyezni, mint egy unalomig megszokott pályán, azt hiszem, a Géza nevében is mondhatom, hogy megérte elmenni.

Úgy gondolom Géza sokat tanult a három nap alatt, remélem beváltottam azt a várakozást, amivel maga mellé ültetett és mindenképpen szeretném megköszönni neki ezt az élményt, ami sokáig ad majd még sztorizási lehetőséget!”

A Carpatica Rally Raid végleges eredménye:
1. Péter Géza – Czeglédi Péter (Autoport Evo II): 7 óra 12 perc 57 mp
2. Victor Fulicea – Dragos Jinga (Bowler) + 21 perc 33 mp
3. Tóth Sorin – Milkovici Bucur (Mercedes G) + 1 óra 11 perc 5 mp

Sajtóközlemény letöltése
A fenti közlemény word doc formátumban letölthető innen
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását