2024. május 3. - Tímea, Irma

Határidőkről tárgyalna a BKV

A határidők áttekintéséről tárgyalna a BKV azokkal a szakszervezetekkel, amelyekkel megállapodott, hogy szeptember 30-ra elkészíti a közép- és hosszú távú stratégiáját - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségén
2008. szeptember 29. hétfő 19:57 - Hírextra
A szóvivő elmondta: a közlekedési vállalat ezt a keddi tárgyalás meghívójában tudatta a szakszervezetek képviselőivel. A meghívóban pontosan azt írják, hogy "Tekintettel a vezérigazgató személyében bekövetkezett változásra, a munkáltató javasolja a megállapodásban foglalt feladatok állásának és határidejének az áttekintését és a Társaság előtt álló változások figyelembevételével a szükséges módosítások elvégzését."

Nemes Gábor hangsúlyozta: a szakszervezetek hajlandóak tárgyalni Kocsis Istvánnal, a BKV nemrégiben kinevezett vezérigazgatójával, de a cég rossz gazdasági és műszaki állapotának javítása nem tűr halasztást.

A tárgyalási hajlandóság nem jelenti azt, hogy a BKV-szakszervezetek elállnának a korábban már kilátásba helyezett sztrájk meghirdetésétől - erről még hétfő reggel Nemes Gábor ugyanis azt mondta az MTI-nek: ha a cég nem tartja magát a garancialevelében foglaltakhoz, és keddig nem alakítja ki közép- és hosszú távú stratégiáját, nem zárható ki, hogy újra sztrájkot hirdetnek.
A szóvivő akkor azt is elmondta: a BKV-nak egy napja maradt arra, hogy a szakszervezetekkel tudassa, elkészült-e a cég közép- és hosszú távú gazdasági elképzeléseit tartalmazó tervezet, majd tudatta: a cég egyelőre csak annyit közölt velük, hogy kedden 14 órára várja a szakszervezetek képviselőit egy egyeztetésre.

Nems Gábor - miután kiderült, hogy az egyeztetésen a BKV a közép- és hosszú távú stratégiájának elkészítésének hátáridejét javasolja "áttekinteni" - kifejtette: ugyan hajlandóak tárgyalni a BKV új vezérigazgatójával, de tény, hogy az alatt a néhány hónap alatt, ami eltelt a május 27-i megállapodás óta, csak tovább romlott a BKV helyzete. Augusztusban például az is előfordult, hogy a forgalomban részvevő buszok 20 százaléka elromlott. A vállalat felélte a tartalék járműveket, így a szerelőknek túlórázniuk kell, hogy ne legyen fennakadás a buszforgalomban - tette hozzá.
A nyáron tartott belső átszervezés hatására a BKV túlcentralizált lett: elvonták a jogköröket a külső döntéshozóktól, a szakemberektől, ez tovább lassítja és nehezíti a munkát - mondta Nemes Gábor.

A szóvivő emlékeztetett, hogy május 27-én az érdekképviseletek, a cég és a tulajdonos főváros egy dokumentumban rögzítették, hogy a BKV szeptember 30-ig a gazdasági helyzet javítására kialakít egy stratégiát. A Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek által is szignált dokumentumban a szakszervezetek vállalták, hogy addig a határidőig nem lépnek sztrájkba.

Nemes Gábor szerint a későbbi, esetleges tárgyalások tekintetében mindenképpen rontja a főpolgármester-helyettesek hitelét az, ha a cég nem tudja teljesíteni a május 27-i megállapodásban foglaltak eredeti határidőt.

A BKV és az érdekképviseletek kedden kora délután ülnek tárgyalóasztalhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását